Пн. 29 Квітня 2024

Органічна продукція – це майбутнє

Сергій Галашевський

Органічний сектор активно розвивається в Україні, незважаючи на війну і численні виклики, з якими стикаються аграрії. Важливу роль у підтримці аграріїв відіграє перший український орган сертифікації «Органік Стандарт».

Про роботу і розвиток органічного сектору, особливості сертифікації та експорту розповідає директор «Органік Стандарт» Сергій Галашевський.

Як виникла ідея заснувати сертифікаційний орган в Україні «Органік Стандарт»?

У ході розвитку ринку органічної продукції в Україні виникла очевидна потреба в наявності українського органу сертифікації, який міг би надавати доступні послуги сертифікації за міжнародними стандартами для малих та середніх підприємств. Так у 2007 році, у рамках швейцарсько-українського проєкту, провідні профільні організації органічного сектору України  заснували  «Органік Стандарт». Перші роки організація працювала у тісній співпраці зі швейцарським органом сертифікації — IMO Control, щоб побудувати свою систему якості та отримати відповідну компетенції, зокрема для фахівців. У 2009 році компанія успішно пройшла акредитацію IOAS відповідно до стандарту ISO Guide 17065, і з того часу отримала право самостійно видавати сертифікати міжнародного зразка. На сьогодні ми є єдиним українським органом сертифікації в Україні, що визнається ЄС, Швейцарією, Великобританією та Канадою.

Чи багато українських підприємств проходить сертифікацію?

Ми надаємо послуги більш ніж 500 операторам у країні — це приблизно 75% всіх українських операторів. Також компанія працює в Казахстані та Молдові.

Тож можна сказати, що ринок органічної продукції в Україні розвивається?

Так, навіть незважаючи на виклики сьогодення, пов’язані з війною. Світова економіка орієнтована на розвиток цього сектору — це  затверджено міжнародними програмами, що спрямовані на сталий розвиток. Україна була і залишається одним зі світових лідерів аграрного сектору, а останні тридцять років  ринок органічної продукції стабільно розвивається — його частка в світовій торгівлі постійно зростає і становить за результати 2022 року 135 млрд євро. Україна протягом останніх п’яти років стабільно є у ТОП-5 експортерів в ЄС, ми — незамінний постачальник зернових, бобових та олійних. Крім того, ми робимо вагомий внесок в  експорт ягід до ЄС. Щороку зростає й частка перероблених та готових продуктів у структурі експорту з України. Наші виробники пропонують якісні товари, що мають великий потенціал на ринках Європи та інших частин світу.

Чому українським виробникам вигідно переходити на органічне виробництво?

Органічна продукція — це майбутнє. Вона має великий попит, і рівень її споживання щороку зростає. Крім того, це досі вузька ніша, що дає виробникам перспективні можливості для розвитку. Для досвідчених та крупних експортерів уже стає вимогою часу мати серед лінійки продуктів також і пропозицію органічних продуктів, інакше вони не зможуть задовольнити всі потреби клієнтів.

Чому виробникам органічної продукції важливо пройти сертифікацію?

Сертифікація — єдиний інструмент підтвердження статусу органічних продуктів. Важливо обрати стандарти органічного виробництва, які відповідатимуть ринку, на який прагне вийти експортер та орган сертифікації, який задовільнить потреби в цих стандартах та надасть якісний сервіс.  Щороку клієнти “Органік Стандарт” здійснюють понад 3 тисячі експортних відвантажень та експортують близько 100 тисяч тонн продукції.

Сергій Галашевський

Як війна вплинула на роботу «Органік Стандарт»?

Незважаючи на військовий стан, ми продовжуємо активно працювати, допомагаючи виробникам розвиватися. Протягом 2023 року наш орган сертифікації першим в Україні пройшов акредитацію НААУ, був включений до офіційного Переліку органів сертифікації на сайті Мінагрополітики та розпочав сертифікацію на відповідність діяльності операторів національному українському органічному законодавству. Крім того, успішно пройшов повторну акредитацію IOAC, в тому числі на відповідність новому Регламенту ЄС – 848. Розпочав сертифікацію за новим стандартом ISCC (глобальної системи сталого розвитку). Компанію було включено до переліку органів сертифікації, визнаних Великобританією.

Ми запустили дашборд щодо експорту української органічної продукції, розпочали проєкт #BraveOrganicInUkraine. А також запустили декілька навчальних продуктів для учасників органічного сектору України та багато іншого.

Як робота «Органік Стандарт» впливає на роботу українського агроринку?

Можливість сертифікації органічної продукції (зокрема лідерів агросектору — зернових та олійних культур) для експорту є суттєвою підтримкою на ринку. Це допомагає підприємствам розвиватись, виходити на нові ринки, запускати нові продукти, впроваджувати інноваційні технології і відповідно, створювати робочі місця, тощо.

Від початку війни ми доклали чимало зусиль для збереження органічного сектору України за допомогою різних інструментів та донорів. Разом із партнерами нам вдалося залучити понад 1 млн євро для прямої підтримки операторів лише в 2022 році.

Одним із найголовніших досягнень є реалізація спільного проєкту з Програмою USAID АГРО, що дозволяє компенсувати агровиробникам до 90% вартості сертифікації, контролю експортних відвантажень та інших послуг. Цей проєкт діятиме протягом цього і наступного років. Він покликаний допомогти українським виробникам значно розширити експорт олійних і зернових культур.

Які послуги, крім сертифікації, ви надаєте?

Основна діяльність нашої компанії — це, звісно, сертифікація на відповідність стандартам органічного та сталого виробництва. Водночас  у нас добре налагоджений сервіс щодо супроводу експорту продукції.

Також ми проводимо зовнішні навчання, видаємо галузеві довідники і каталоги, що значно спрощують роботу виробникам.

Яких клієнтів «Органік Стандарт» ми можемо знати?

Ми працюємо з переважною більшістю виробників органічної продукції в Україні. Ставайте нашим клієнтом, і ви будете в гарній компанії.

На які нововведення очікувати в найближчому майбутньому?

Ми активно працюємо над диджиталізацією процесу, намагаємося зробити сертифікацію максимально простою і зручною для операторів. Ведемо підготовку до введення пакетної сертифікації одразу за декількома стандартами. Плануємо проводити сертифікацію за новими стандартами.

Важливим для нас напрямком залишається навчання, проведення тренінгів, популяризація органічних продуктів, що сприятиме підтримці і розвитку органічного сектору в Україні.


Залишити коментар