Чт. 16 Травня 2024

Які проблеми зі здоров’ям можуть бути у блондинок

За результатами досліджень і спостережень, експерти виділяють кілька потенційних мінусів світлого волосся, пов’язаних зі здоров’ям

Як зазначив генетик зі Стенфордського університету Девід Кінгслі, чи буде у вас світле волосся, визначається мутацією в ДНК, точніше, сигнальним геном, який впливає на інші гени, що беруть участь у виробництві меланіну. По суті, у людей зі світлим волоссям є мутація, яка призводить до зменшення вироблення меланіну, а отже, до світлішого відтінку волосся.

Отже, у блондинок можуть спостерігатися такі особливості та проблеми зі здоров’ям:

Випадіння і ламкість волосся. У блондинок від природи може спостерігатися більше природне випадіння волосся, зазначила наукова співробітниця Unilever Дайана Мінар. Крім того, світле волосся більш сприйнятливе до сонячного випромінювання. Перебування на сонці протягом тривалого часу може призвести до сухості та ламкості, до посічених кінчиків.

Вікова дегенерація жовтої плями (AMD), яка впливає на центральний зір. Згідно з дослідженням 2014 року, опублікованим у журналі Investigative Ophthalmology & Visual Science, люди зі світлим або рудим волоссям, які в підлітковому віці щодня проводили на вулиці понад дві години в спекотні літні місяці, були більш схильні до ризику розвитку AMD порівняно з тими, хто проводить менше часу на сонці влітку. При цьому люди з темнішими локонами не піддавалися такому ж ризику. Більш раннє дослідження, опубліковане в журналі “Офтальмологія”, дало аналогічні результати.

Підвищений ризик розвитку меланоми. Згідно з дослідженням 2024 року, опублікованим у журналі Gene, меланома шкіри виявилася більш небезпечною для людей із рудим, світлим та світло-каштановим волоссям. Водночас у людей із чорним волоссям ризику не було. Аналогічні результати були отримані в більш ранньому дослідженні, опублікованому в Міжнародному журналі раку.


Залишити коментар