Вт. 30 Квітня 2024

ТОП-5 садиб, де ви найкраще можете відпочити на природі

Якщо ви хочете повернутися на 100 років назад і відпочити у мальовничому куточку, або доторкнутися до незайманої природи, познайомитися з історією та культурою краю, то зелений туризм саме для вас. А, щоб зручніше було обирати місце відпочинку, створена мапа зеленого туризму. Тут ви знайдете садиби, які приймають гостей.

1. Центр сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова» (Одеська область,  Тарутинский район в 6,5 км від сіл Старосілля і Весела Долина)

Це без сумніву одне з дивовижних місць в українській Бессарабії.  До 1946 року тут були села, які радянська влада знищила, а натомість облаштувала військовий полігон. За ініціативи місцевого підприємця у 2006 році тут почали облаштувати відпочинковий комплекс з усіма вигодами.

Основною родзинкою цього місця є скансен просто неба. Це садиби кінця 19 початку 20 ст. народів Бессарабії. Відтак, ви побачите побут і культуру тих часів. 

А ще тут можна скуштувати місцевих страв, випити добротного вина, та помилуватися українським степом.

До речі, ми не сказали про найголовніше, статую чабана, яка навіть потрапила до Книги рекордів Гіннеса. Її параметри й справді вражають –  17,94 метра у висоту,  а вага 1081 т. До речі, статую встановили невипадково. У Фрумушиці-Новій відроджують вівчарство, розводять овець каракулевої породи.

2. Культурно-туристичний комплекс «Етносело» (Запорізька обл., с. Геленджи)

Назва говорить сама за себе. Це культурно-туристичний комплекс, де гості можуть відпочити у садибах, з чудовими альтанками біля ставу. Також на території є спортивний та ігровий майданчики. У полікультурному парку можна ознайомитися з історією заселення Запорізького регіону.

3. Кемпінг «Мала Річка» с. Корчин, урочище Ступниці

Це місце для любителів активного відпочинку. Кемпінг розташований у Національному природному парку «Сколівські бескиди». Гора Парашка, три водоспади – Гуркало, Сопіт та Кам’янка, заповідник «Тустань». Любителі мальовничої природи – це саме те, що ви шукали!

4. Родинний хутір «Зелена світлиця» (Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с. Хаєнки)

Відпочинок біля лісу у хатинках зі зрубу. Про таке ви мріяли після втомливого ритму міста? Якщо хочете провести час з ріднею, друзями або наодинці з собою, то це ідеальне місце. Приємний «бонус» – розташування садиби – 30 км до заповідника  «Качанівка” а 50 – до дендропарку «Тростянець»

5. Садиба «ДивоКрай» (Черкаська обл., с. Головківка)

Ви давно не були в селі, і дуже скучили, тоді вам у Головківку. Розташована садиба за декілька кроків від Холодного Яру, поряд з нею знаходиться Атаманський парк, де росте виноград та рідкісні дерева. У самому селі ви можете оглянути народний музей із великою колекцією гончарних виробів. Неподалік – Свято-Троїцький Мотронинський жіночий монастир, а також просвітницько-розважальний комплекс «Зерноленд».

Якщо ви є власником зеленої садиби й хочете розповісти про себе та позначити себе на мапі, це зробити дуже легко. Просто потрібно заповнити анкету і додати власну садибу

Переваги зеленого туризму

А для туристів ми назвемо кілька переваг відпочинку у зелених садибах:

  • Розташування у мальовничому місці
  • Смачна домашня кухня
  • Цікаве дозвілля
  • Спілкування з природою
  • Активний відпочинок
  • Можливість спробувати себе у новому амплуа
  • Духовне відновлення
  • Цікаві екскурсії
  • Розповіді старожилів.

Мандрівки можуть бути дуже цікавими, головне знайти правильне місце!


Залишити коментар