Площі посівів гречки в Україні зменшать

Аналітикиня Світлана Литвин говорить, згідно з прогнозами Українського клубу аграрного бізнесу, по Україні цього року посівні площі під гречку скоротяться приблизно на 10%.

Про це повідомляє Суспільне.

За словами аналітикині, у 2023 році Україна мала дуже великі посіви гречки і фактично було перевиробництво. Кінцевий споживач зміг це одразу відчути.

“Зараз у нас надзвичайно низька ціна на гречку — близько 28 гривень за кілограм, а це ціна рівня 2020 року. З 2020 року ціни на всі продукти харчування абсолютно виросли, а гречка продається нижче рівня собівартості. Це саме той фактор, що спричинив скорочення посівних площ гречки в Україні”, – продовжує Світлана Литвин.

Директор, одного з підприємств, яке займається виробництвом круп, Володимир Діденко розповідає, закупили сировину за дорожчою ціною, то ж тепер продають крупу дешевше собівартості.

“Зараз цехи працюють від завантаження та замовлень по ринку збуту. Переробляємо близько 36 тонн гречки в добу, вихід близько 26 — 27 тонн залежно від вихідної сировини. По інших крупах можемо переробляти до 60 тонн в добу. Ціни впали не на саму гречку, а на зерно. Відповідно, у тих, в кого не було залишків, те зерно, яке купили, додали матеріали і продають. У нас був запас по високій ціні, яка не дала можливості швидко зреагувати на ринок і через те у нас є збиток. На сьогодні ціна 8 100 з ПДВ, це сировина гречки за тонну. Минулого року ми купували по 25 500 за тонну”, – розповідає Діденко.

Як розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу, коливання цін на гречку в Україні спостерігають впродовж 10 років. Щороку змінюються і посівні площі. Так у 2022 році площа посівів гречки становила понад 121 тисячу гектарів. Тоді зібрали майже 148 тисяч тонн врожаю. А ціна на крупу становила 71 гривню за кілограм.

У 2023 році площі збільшились до майже 139 тисячі гектарів. Українські аграрії зібрали 207 з половиною тисяч тонн сировини. А ціна на гречку впала до майже 50 гривень за кілограм. Цього року, згідно з даними клубу аграрного бізнесу, гречкою планують засіяти площу — майже 125 тисяч га. Прогнозований урожай 162 тисячі тонн. Середня ціна по Україні за три місяці 2024 року — 28 гривень за кілограм.

За словами Світлани Литвин, такі зміни посівних площ і, відповідно, вартості пов’язані з тим, що гречка — це продукт в основному для внутрішнього ринку.

У Мукачеві розквітли алеї сакур (Фото)


Залишити коментар