Пісний пиріг зі штрейзелем
Штрейзель – кондитерська крихта, яка служить прикрасою верхньої частини виробу з тіста (посипають перед випіканням). Штрейзель може бути великим (розміром з горошину) і дрібним, як борошно. Пиріг дуже невибагливий за складом продуктів, простий у приготуванні. Готується буквально за годину. Він містить мінімум жирів та цукру. Оскільки в складі не має яєць, то це ідеальний смаколик для посту.
Інгредієнти:
Для тіста:
0,75 склянки теплої води,
25 г пресованих живих дріжджів (або 7 г сухих),
3 ст. л. цукру,
2 склянки борошна (+1,5 ст. л. борошна для опари),
6 ст. л. рафінованої олії,
дрібка солі,
ванілін,
родзинки та курага.
Для пісного штрейзеля:
4-5 ст. л. борошна,
3 ст. л. цукру,
4 ст. л. олії (додавати поступово по 1 ст. л., важливо не перелити!),
1-2 ст. л. меленого мигдалю (за бажанням).
Р. S. Хто не поститься, можна приготувати штрейзель на вершковому маслі, він, звісно, смачніший.
Склянка: 250 мл. Форма: d = 26 см.
Спосіб приготування:
Для опари в мисці змішати воду, дріжджі, цукор та 1,5 ст. л. борошна. Перемішати та залишити для бродіння (буквально за 15 хвилин суміш підіймається шапкою).
Додати до опари сіль, ванілін і олію. Вилити цю масу в просіяне борошно. Замісити, скачати тісто в кулю, покласти в миску. Накрити рушником та дати підійти в теплому місці (приблизно 30 хвилин).
Додати сухофрукти та ще раз вимісити. Тісто викласти у силіконову форму, руками розтягнути його по всьому діаметру.
Дати тісту ще раз підійти та змастити повидлом чи будь-яким джемом. Для штрейзеля змішати сухі інгредієнти. Поступово ввести рідкі та перетерти все руками до стану крихти.
Густо посипати пиріг штрейзелем. Випікати 30 хвилин при 190°С. Витягнути пиріг з духовки, а після охолодження — з форми.
Залишити коментар