Вт. 30 Квітня 2024

Вчені створили трансгенну корову, яка дає молоко з інсуліном

Команда дослідників на чолі з вченим-зоологом Меттом Уілером з університету Іллінойсу інтегрувала сегмент людської ДНК, що кодує проінсулін, в клітинні ядра 10 коров’ячих ембріонів, аби у їхньому молоці продукувалися білки людського інсуліну.

Для цього Уілер і співавтори створили трансгенну корову, вставивши сегмент людської ДНК, що кодує проінсулін (білок-попередник інсуліну), в ядра 10 коров’ячих ембріонів. Потім ці модифіковані ембріони були імплантовані в матки звичайних корів, одна з яких народила живе трансгенне теля.

Попри те, що корова не змогла завагітніти після того, як досягла зрілості, команді вдалося викликати лактацію за допомогою гормонів. Це дало меншу кількість молока, ніж було б після вагітності, але те молоко, яке вона виробляла, містило людський проінсулін – і, на подив команди, інсулін.

Використана генно-інженерна технологія означає, що людський інсулін був націлений на експресію лише в тканинах молочної залози, і не був присутній в інших місцях тіла корови.

Поки не зрозуміло, скільки саме інсуліну може вироблятися при природному молоковідділенні, адже цього разу тварині давали гормони та молока було менше, ніж очікувалося. Якщо корова зможе виробляти один грам інсуліну на літр, цього вже достатньо, адже в нормі одна особина може давати по 30-40 літрів молока на добу.

Дослідники сподіваються, що цей прорив у тваринництві може відкрити двері для сталого виробництва інсуліну і допомогти розв’язати світову проблему з його постачанням.

Сире чи пастеризоване: яке молоко шкідливіше

 

 


Залишити коментар