Пн. 29 Квітня 2024

На Тернопільщині скандал через корів

Жителі Підволочиської громади кажуть, що худоба Миколи Камінського заходить на їхні сільськогосподарські угіддя.

“Мені його худоба завдала дуже великої шкоди, я біля лугу живу, та худоба все мені поїла”, — каже жителька Підволочиська Галина Прокопович.

Галина Прокопович
Галина Прокопович. Суспільне Тернопіль

“В мене господарство загороджене, бо приватизоване, а бики все поламали, йшли через паркани, сітки, понищили три сотих грядки полуниці. Я нову посадила, купила щепи і розсаду, багато грошей витратила. Худоба майже повністю знищила мені кукурудзу “, —розповідає місцева жителька Зоя.

Місцева жителька Зоя
Місцева жителька Зоя. Суспільне Тернопіль

“Моя корова весь час на припоні, зараз вона тільна, від тих биків вона аж припін вривала і тікала. Він повиганяв свої корови вже тепер, але моя в хліві стоїть, бо має що їсти, а його худоба немає що їсти, таке стадо тримати. Від лютого місяця він вигнав худобу на болото. Вони вночі ревуть, сніг йде, дощ і вони на вулиці”, — каже місцева жителька Людмила Мигаль.

Людмила Мигаль
Людмила Мигаль. Суспільне Тернопіль

Євген Дацків — сусід Миколи Камінського. Євген показує своє подвір’я та город.

Євген Дацків
Євген Дацків. Суспільне Тернопіль

“Худоба перестрибує пліт і заходить на мою господарку, на сусідні теж, на землі навіть видно відбитки копит. Що ми маємо робити?”, — розповідає Євген Дацків.

Подвір'я Євгена Дацківа
Подвір’я Євгена Дацківа. Суспільне Тернопіль
Сліди від копит биків на подвір'ї Євгена Дацківа
Сліди від копит биків на подвір’ї Євгена Дацківа. Суспільне Тернопіль

Наталія Федун каже, судиться з Миколою Камінським два роки. Жінка зібрала 38 підписів жителів селища, яким, каже вона, завдали шкоди його бики.

“У нас було 8 засідань в Підволочиському суді, потім він подав оскарження в Тернопільський. Було у Тернопільському апеляційному суді два засідання, завершилися вони на мою користь. За моральну і матеріальну шкоду він мені заплатив 4 тисячі й то виплачував пів року. Тепер мені пошкодили городи, матеріальну шкоду нанесли, люцерну мені стовкли й городи, які посаджені. Ну і завдали моральну шкоду. Після того я потрапила в лікарню з проблемами, бо в мене піднявся тиск і мені дало ускладнення на очі”.

Наталія Федун
Наталія Федун. Суспільне Тернопіль

Наталія каже, худоба Миколи Камінського завдала травм її корові.

“У моєї корови було розірване вухо, і коли бик стрибав — в неї сталася гематома величезна, як м’ячик. На полі ми не можемо випасати корови тому, що там на них нападають бики. Одну корову ми випасаємо тільки в себе на городі.

Наталія Федун
Наталія Федун. Суспільне Тернопіль

Інспектор відділу ЖКГ, благоустрою та екології Підволочиської селищної ради Богдан Гац каже, до нього звернулись 36 жителів Підволочиська зі скаргами на Миколу Камінського. Він каже, з сусідського подвір’я видно, що на господарці Миколи Камінського є гній і його ніхто не вивозить цілий рік.

Богдан Гац
Богдан Гац. Суспільне Тернопіль

За коментарем щодо цієї ситуації кореспонденти Суспільного звернулися до Миколи Камінського. Фотографувати і знімати його подвір’я він не дозволив та попросив не показувати його обличчя. Каже, утримує 14 корів на двох власних домогосподарствах. Виганяє худобу на пасовище ранньою весною. Там вона на вільному випасанні.

“Є такий аргентинський метод: худобу випускають в дику природу, а потім вертольотами заганяють просто на бійню. Корови випасаються вільно, цілодобово на пасовищі. Це не заборонено. Я їх до обіду тримаю, бо сніг, даю їм сухий корм, вони все одно не хочуть. Один бик перескочив через пліт, поламав його, я домовився, що це компенсую. Деякі корови припнуті, інших я випускаю, вони вільно ходять. Худоба не має на чому пастись, тому починає ламати огорожі, лізти всюди. Мені там спеціально ламають ворота, щоб моя худоба виходила. Те, що на город зайшли корови — правда. Але справа в тому, що я загороджую місце для випасання, але фермер Даньків викошує траву і замість неї там росте кропива, худоба не має що їсти і ламає огорожі”.

Огорожа, яку зробив Микола Камінський на пасовищі
Огорожа, яку зробив Микола Камінський на пасовищі. Суспільне Тернопіль

Ігор Даньків – місцевий фермер. Він каже, зареєстрований як приватний підприємець та працює офіційно, тримає 40 молочних корів. Розповідає, його худоба травмувалася через биків Миколи Камінського.

“У 2003 році було травмовано моїх 8 корів. Кожна корова повинна була дати мінімум 4 тисячі літрів молока. Я ті корови втратив. Лежить корова, кличу людей, бачимо, що корова зі зламаним хребтом. Хто має за це відповідати?”.

Микола Камінський на це відповідає:

“Фермер Даньків виганяє свою худобу, а я йому кажу: в тебе корова гуляє, притримай її, щоб там є бики. Ні, він загнав, а потім до мене ставить претензії, що мої бики заганяють корову. Оскільки селищна рада не дає можливості отримати землю, я вже декілька раз звертався, півроку витратив, мене постійно “футболили”, то мені доводиться займатися особистим селянським господарством, використовувати для випасання громадське пасовище”.

Микола Камінський на пасовищі з коровами
Микола Камінський на пасовищі з коровами. Суспільне Тернопіль

На пасовище зійшлися місцеві жителі, почали сперечатися.

Жителі Підволочиська зібралися на пасовищі
Жителі Підволочиська зібралися на пасовищі. Суспільне Тернопіль

Люди викликали поліцію. Правоохоронці ситуації не коментують.

“Він до нас почав агресивно кричати і мене попхав, я впала. Багато людей бачили, що я впала і викликали поліцію”, — каже жителька Підволочиська Марія Дацків.

Марія Дацків
Марія Дацків. Суспільне Тернопіль
У містечку на Тернопільщині худоба без припону ходить селищем
У містечку на Тернопільщині худоба без припону ходить селищем. Суспільне Тернопіль

Виконувач обов’язків начальника Підволочиської ветлікарні Роман Романишин каже, худоба Миколи Камінського у них зареєстрована, проте не вся.

“На обліку ВРХ є 14 тварин: корови і бики. Вони стали некеровані і власник теж не може їм дати раду. Це вже бугаї вважаються після 2 років. Народилося ще троє телят. Він теж не дає на фіксацію цих тварин, щоб ми їх проідентифікували. Не надає для фіксації тварин, щоб провести весняну диспансеризацію тварин — взяти крові і так далі”.

Роман Романишин
Роман Романишин. Суспільне Тернопіль

Роман Романишин каже, через травмування корови, у ветлікарню звернулася жителька Підволочиська.

“У 2022 році звернулася Наталія Федун. Її тварина була травмована худобою Миколи Камінського”.

Кореспонденти Суспільного звернулися за коментарем у Підволочиську селищну раду, запитали, чи звертався Микола Камінський з проханням виділити йому землю в оренду. Землі, де селяни випасають худобу у Підволочиську, мають статус зелених насаджень, — каже заступник селищного голови Іван Осадчук.

“Він звертався десь 3-4 роки тому, звертався до депутатів щодо виділення в оренду землі, але сесія не задовільнила це звернення. Зібрали близько 100 підписів з вулиці Надзбручанська, люди підписалися, щоб не виділяти йому окремо землі”.

Іван Осадчук
Іван Осадчук. Суспільне Тернопіль

У селищній раді була створена адміністративна комісія, яка розглядає справи, пов’язані з Миколою Камінським, розповів Іван Осадчук. За його словами, минулоріч на ній розглянули 39 адміністративних матеріалів.

“По закону, не можна утримувати понад 10 голів великої рогатої худоби на одному подвір’ї, якщо власник не є підприємцем. Через те він зареєстрував частину худоби на одному господарстві, а частину — на іншому. Він утримує на одному домогосподарстві понад 10 бугаїв, які по закону взагалі не можна випасати на місцях загального користування”.

Худоба Миколи Камінського на пасовищі
Худоба Миколи Камінського на пасовищі. Суспільне Тернопіль

Юристка Підволочиської селищної ради Марта Дзядик каже, Микола Камінський звертався до суду, щоб зобов’язати селищну раду створити зону для вигулу домашніх тварин.

“Є Закон “Про жорстоке поводження з тваринами”, в якому дано пояснення, що таке тварина. Це поняття розмежовується на дикі тварини, сільськогосподарські і домашні. Чомусь громадянин Камінський вважав, що його велика рогата худоба — це домашня тварина, але насправді це сільськогосподарська. Зобов’язати нас створити зону для вигулу домашніх тварин – було б дивно. Подавали позов до суду щодо жорстокого поводження з тваринами, але суд відмовив у відкритті провадження, що за статтею 89 Кодексу України про адмінправопорушення, суд може розглядати справу лише з наявності протоколу про вчинення адмінправопорушення. В нас його не було”.

Марта Дзядик
Марта Дзядик. Суспільне Тернопіль

Головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби області Василь Яциник каже, востаннє перевіряли домогосподарство і тварин Миколи Камінського у 2021 році. Тоді винесли постанову про штраф у розмірі 170 гривень. Перевірити зараз умови утримання худоби не можуть, оскільки чоловік не допускає нікого на своє подвір’я. Зможуть лише, якщо буде рішення суду, каже Василь Яциник.

Василь Яциник
Василь Яциник. Суспільне Тернопіль

“Микола Камінський не зареєстрований, як приватний підприємець, а це дуже важливо. Якщо б він був фермером чи підприємцем, ми б мали законні підстави вчиняти свої законні дії. Якщо він звичайний громадянин України, то діє інший закон, тобто громадянин має дотримуватися вимог громади і правил утримання тварин, які вона затверджує”, — розповідає Василь Яциник.


Залишити коментар