Парник чи теплиця, або Де найкраще вирощувати овочі

Парник підтримує тепло за рахунок сонячної енергії чи біопалива. Він досить мобільний. Його роблять таким чином, щоб можна було легко розібрати та перенести на інше місце. Найчастіше — невисокий. Існує 2 види парників. Перший споруджують на потрібній ділянці, розташовуючи над поверхнею землі. Другий вкопують у землю так, щоб його стінки височіли над нею на 20–30 см.

Про це повідомляє Порадниця.

Тунельний парник доволі мобільний, його легко зробити і можна швидко переставити за необхідності або прибрати. Для тунельного парника потрібні дуги, які можна купити або зробити самостійно з грубого дроту чи пластикових труб, або використовувати міцні гілки ліщини, які легко згинаються.

Важливий етап будівництва — підготовка ґрунту, в який сіятимуть насіння. Оптимально використовувати суміш із кількох типів ґрунту. Один із найкращих варіантів: 2 частини торфу, 2 — перегною, 1 — городньої землі, 1 — піску (кар’єрного, не річкового).

Далі закопуємо дуги в ґрунт на відстані 40–60 см, накриваємо прозорою поліетиленовою плівкою, чекаємо, щоб парник прогрівся (5 днів), і висаджуємо в ньому розсаду або сіємо насіння.

Такий парник вимагатиме початкових вкладень, але вони з лишком окупляться високою продуктивністю. Вирощування розсади в такому парнику найзручніше та вигідне, оскільки темпи зростання рослин збільшуються в 1,5–2 рази.

Теплиця — своєрідна оранжерея. Її будують на міцному фундаменті, укріплюють стіни підпірками. На відміну від парника, в ній можна вирощувати овочі, фрукти та квіти цілий рік. Для цього зазвичай використовують додаткові обігрівальні прилади. Також у теплиці може бути встановлене підсвічування.

Як легко посіяти моркву – лайфхак


Залишити коментар