Нд. 28 Квітня 2024

Туристичний гід від Мій Харків: “сирне” поселення Великий Бурлук

Великий Бурлук – селище міського типу, розташоване на лівому березі річки Великий Бурлук. Селище відоме, перш за все, завдяки сироварному заводу. MyKharkov зібрав корисну інформацію про цікаві пам’ятки, історію та сучасність селища.

Історія поселення

Назву Великий Бурлук отримав за часів набігів кримських татар. У перекладі з татарської слово “бурлук” зовсім не позитивне і означає “болото”, “великий бруд”.

Вперше в історичних джерелах Великий Бурлук згадується наприкінці 17 століття. Цей укріплений пункт збудували для захисту від татарських набігів. У 1698 році татарам вдалося його знищити, але вже через два роки Великий Бурлук відбудували, селище стало частиною Ізюмського слобідського полку. У Великому Бурлуку жили переважно селяни та козаки. Займалися переважно землеробством: вирощували жито, пшеницю, гречку та картоплю. Розводили худобу та будували пасіки. У Великому Бурлуку розвинулося гончарне мистецтво, чотири рази на рік проводилися ярмарки.

1839 року тут збудували храм Преображення Господнього. 1864 року в селі з’явилася початкова школа. Наприкінці 19 століття Великий Бурлук був адміністративним центром Велико-Бурлуцької волості Вовчанського повіту. На початку 20 століття через Великий Бурлук проходила залізниця, яка з’єднувала Куп’янськ і Білгород.

Великий Бурлук сьогодні

Сьогодні у Великому Бурлуку добре розвинена промисловість. Працює хлібокомбінат, кілька машинно-тракторних майстерень та сироробний завод.

Великобурлуцький сироробний завод – одне із найбільших підприємств Харківської області. Завод почав працювати в 1970 році, як олійний завод. 1977 року його перетворили на сироробний завод. За радянських часів завод був одним із найзначніших у Харківській області.

Із 2002 року на заводі працює виробництво швейцарського сиру. Там виготовляють тверді сири сичужні, вершкове масло, сухі молочні продукти. Був період, коли на заводі виготовляли і кисломолочні продукти. На Великобурлуцькому сироварному заводі виробляється понад 28 тонн сиру на добу. На підприємстві працює понад 120 працівників.

У Великому Бурлуку є кілька цікавих визначних пам’яток, які ми радимо подивитися, якщо ви заглянете у ці місця. Найцікавіша з них – садиба Донець-Захаржевських, де було знайдено знамениту історичну фальсифікацію «Велесова книга».


Залишити коментар