Чому картопля темніє на холоді – результати дослідження американських вчених
Команда вчених на чолі з професорами Університету штату Мічиган Джимінгом Цзяном і Девідом Дучесом виявила ключовий механізм потемніння та потенційних проблем для здоров’я, пов’язаних із зберіганням картоплі за низьких температур.
Про це повідомляється на сайті університету.
Їхні висновки, опубліковані в журналі The Plant Cell, обіцяють розробку сортів картоплі, які можна було б зберігати при низьких температурах і дозволили отримувати здоровіші та смачніші чипси та картоплю фрі. Адже чипсові сорти найбільше чутливі до низької температури.
Зазначається, що зберігання картоплі в холодному сховищі запобігає проростанню картоплі, але низькі температури також запускають процес, який перетворює крохмаль на цукор (CIS).
«Ми ідентифікували конкретний ген, відповідальний за CIS, і, що більш важливо, ми виявили регуляторний елемент, який вмикає його за низьких температур, – розповів Джимінг Цзян. – Вивчаючи, як цей ген вмикається і вимикається, ми відкриваємо можливість для розробки картоплі, яка природно стійка до CIS і, отже, не вироблятиме токсичних сполук».
У подальшому вчені планують використати знання про гени для створення стійких до CIS ліній картоплі за допомогою редагування генів або інших методів селекції. Цзян вважає, що нова стійка до СНД картопля може бути комерційно доступною найближчим часом.
Залишити коментар