Сб. 27 Квітня 2024

Українські фермери у критичній ситуації

Цього року в українських фермерів не буде легкої весни. Кілька сотень невеликих господарств, які в основному займаються вирощуванням зернових, стоять перед важким вибором: продовжувати боротьбу з труднощами або тимчасово зупинити свою діяльність.

Про це розповів член Комітету з логістики Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Юрій Щуклін.

Основна проблема полягає в тому, що врожаї не можуть знайти свого споживача вже другий сезон поспіль. Сотні тонн непроданого зерна зібралося на складах, створюючи фінансові труднощі для фермерів.

З поверненням кредитів та фінансуванням весняної посівної виникають серйозні труднощі.

Одним із основних чинників стала блокада українського зерна з боку Росії, до якої приєдналися і європейські партнери. Це позбавило українських аграрних підприємств доступу до ключових ринків.

Подорожчання палива та енергоресурсів збільшує собівартість виробництва, а відсутність мобілізованих працівників через воєнні дії погіршує ситуацію.

“Вони намагалися триматися, але вже другий військовий урожай розпродують з великими труднощами. До кінця лютого вони будуть дивитись, скільки у них на руках живих грошей, і оцінюватимуть, чи зможуть ці гроші повернути, якщо ще раз зайдуть у посівну. Ті, хто не зможе себе в цьому переконати, пропустять сезон і чекатимуть найкращих часів із залишками зерна та грошей”, — каже Юрій.

Закриття фермерських господарств може спричинити соціальні проблеми, оскільки вони є важливими учасниками бюджетів сільських громад та надають робочі місця. Також це може торкнутися мешканців сіл, які орендують свої землі фермерам.

Експерти попереджають, що нездатність упоратися з поточними труднощами може призвести до домінування великих агрокомпаній та зміни аграрного ландшафту країни.

Що таке крапельний полив і чому він ідеальний для рослин

 


Залишити коментар