Нд. 28 Квітня 2024

Буде смачнішим вино: вчені уповільнили дозрівання винограду

Австралійськими вченими з Університету Аделаїди проведені експерименти з уповільнення швидкості дозрівання винограду сорту Каберне Совіньон.

Виноград для вина особливо вибагливий до погодних умов, через спеку і посуху ягоди дозрівають набагато раніше, через що вино виходить не дуже високої якості. Розв’язати цю проблему взялись австралійські вчені з Університету Аделаїди.

Дослідники вирощували виноград в Каліфорнії. Вони або зрізали частину грон на виноградних лозах, або починали більше поливати рослини під час пізнього вегетаційного періоду.

На деяких ділянках робили і те, і інше, а ще на одній ділянці вони не робили ні того, ні іншого і збирали виноград протягом усього періоду дозрівання.

Експеримент показав, що рослини з найменшою кількістю ягідних грон швидше накопичують цукор і дозрівають раніше за інших. А виноград, який часто поливають, але при цьому і зрізають, дозріває повільніше всіх.

Вивчивши склад ягід, вчені виявили, що уповільнення дозрівання плодів знижує вміст шестивуглецевих альдегідів, спиртів і 2-ізобутил-3-метоксипіразину, пов’язаних із зеленими і рослинними нотами вина, і збільшує кількість норизопреноїдів і терпенів, пов’язаних з приємними квітковими і фруктовими нотами вина.

Дослідження показало, що більш тривалий час вирощування значно покращує якість винограду для виноробства. Але, як відзначають професіонали, вплив цих способів слід відстежувати протягом декількох років, перш ніж вносити зміни в існуючу в сучасному світі практику.


Залишити коментар