Сб. 27 Квітня 2024

Родина з Маріуполя відкрила в Хмельницькому пекарню

Родина переселенців, яка з початком повномасштабного вторгнення втратила у Маріуполі майно, нерухомість та бізнес, відкрила у Хмельницькому пекарню «Культ тіста», де створює випічку за сімейними рецептами.

Олексій Сапаров, півтора року вони займалися волонтерством. Родина облаштувала хостел для переселенців, забезпечуючи їх речами першої потреби, а також допомагаючи знайти роботу та житло.

Зараз пекарня-кав’ярня знаходиться в одному приміщенні із соціально-адаптаційним центром. Сам Олексій працює у центрі, а його дружина Галина та старший син Микола разом зі своєю дружиною Ганною займаються пекарнею. Молодші діти також Михайло та Марія допомагають у сімейній справі.

На ці кошти закупили якісне італійське обладнання, печі, мийки та холодильники.

“Зазвичай всі хвилюються, як почати таку справу. Але в Хмельницькому нічого не заважає це зробити. У банках є прекрасні умови для кредитів. Є багато грантових програм”, – розповідає Олексій.

Син Микола разом з дружиною, які раніше працювали бариста, варять у новому закладі каву. “Буває таке, що до нас приходять саме за смачною кавою”, – говорить Олексій.

У «Культі тіста» печуть хліб, слойки, солодку та солону випічку, батони, грісіні, чіабату.

Ще тут можна спробувати шумуш кубіте, який у пекарні назвали “маріупольською слойкою”.

Насправді шумуш кубіте – це грецький пиріг. Також ця страва поширена у культурі кримських татар. Шумуш кубіте традиційно печуть із гарбузів, м’яса, яєць та листкового тіста.

“Культ міста” виготовляє “маріупольські слойки” на власний лад –  з в’яленими томатами, печерицями, куркою, шпинатом, сливами, згущеним молоком тощо. Хмельничанам це дуже подобається – щодня пекарня має 100-150 відвідувачів.

Що буде з цінами на картоплю


Залишити коментар