Обʼєдналися заради кіз: на Дніпропетровщині створили осередок сироваріння
У Перещепинській громаді на Дніпропетровщині фермери створюють осередок сироваріння та виробництва молочної продукції. Проєкт за три місяці розробила Олена Самарська. Каже: це допоможе десятьом фермерам отримати дохід. Ідею Олени підтримали канадські волонтери та надали грант на закупівлю сотні кіз.
Перший крок для створення осередку сироваріння — закупівля сотні кіз. Їх привезли з ферми на Київщині. До своєї ферми п’ятьох тварин забрала Лідія Цюпко, повідомляє Суспільне.
З 2017 року жінка служила в ЗСУ, зараз звільнилась та вирішила розпочати бізнес. Нині тримає декілька овець та курей. Говорить, що разом з чоловіком, який зараз у війську, мріяли мати власне виробництво.
“Наразі будемо тільки молочну продукцію, бо кіз не так багато, щоб сири робити, але ми сподіваємось, що прийдемо до сироваріння. Зараз будемо робити молоко, сметану, сир”, — розказує Лідія.
Хто в проєкті
У проєкті — десять родин, які вирішили почати або розширити виробництво молочної продукції. Серед них — Микола Караман.
Чоловік має родинний бізнес: 10 років виготовляє крафтові сири. Каже, його продукція отримувала перші місця на столичних конкурсах серед виробників.
“Ми робимо напівтверді та тверді, м’які сири, сири паста фелата. Ми робимо до 20 видів сиру. Люди знають нас. У нас вже постійні клієнти, вони знають звертаються. Відправляємо по всій Україні”, — розповів він.
Яка мета й у чому складність
Цей проєкт розробила Олена Самарська. Розповідає, через складну економічну ситуацію в Україні, у підприємців мало перспектив для самостійного розвитку.
Проєкт має допомогти фермерам отримати дохід та вийти на конкурентний ринок. Ідею Олени підтримали канадські волонтери та надали грант на закупівлю тварин. В громаді створили чотири пункти, де кози пройшли місячний карантин.
“Кожен день карантування коштує на сьогодні 830 гривень, що звичайній людині, яка хоче розвивати тваринництво майже неможливо оплатити. І це дуже великі перешкоди, щоб наш аграрний сектор розвивався на сьогодні”, — говорить розробниця проєкту.
Також кожен учасник пройшов 3-х місячне навчання та отримав необхідне обладнання: доїльний апарат та речі для догляду за тваринами. Олена каже, що піклуються, аби молоко було високої якості та відповідало європейським стандартам.
За декілька місяців виробники мають показати перші результати. Сподіваються, що їхня продукція вийде на український та європейський ринки.
Залишити коментар