“Смідинська капуста”- нематеріальна гастроспадщина Волині
У селі Смідин Ковельського району гастрономічну культуру області представляє «Смідинська капуста». Місцеві господині готують цю страву в печі за рецептами, котрим десятки років.
Одними з тих, хто зберігає кулінарні традиції краю, є подружжя Козачуків зі Смідина. Як розповів господар Володимир Козачук, аби приготувати давню місцеву страву, спершу слід розпалити піч на бабиній літній кухні.
«Це чоловіча робота: накласти дров, підпалити, а далі все дружина робить», – каже волинянин.
Господиня Людмила Козачук говорить: печена капуста – це особлива страва. Зі слів волинянки, готувати капусту в печі навчилася від місцевих господинь 40 років тому, коли приїхала сюди жити. Як додає, відтоді ніде більш такої страви не куштувала.
«Печемо ми зимою і в грубці, і в печі. Страва дуже смачна і коронне блюдо на празник», – розповіла господиня Суспільному.
Коли вогонь у печі вигорів, качани капусти цілими закладають у жар, без посуду та жодних спецій. Після цього, каже Людмила Козачук, страву благословляють молитвою.
Капусту із печі господиня дістає лише на ранок. Після того, як спечена страва схолола, верхні обвуглені листки знімають та викидають.
«Ріжемо не дрібно, коли ріжеться, то вона аж просто тріщить, хрящить та капуста», – зазначила волинянка. До капусти додають сіль та перець, заправляють олією з часником, додають солені огірки, розсіл з них та цибулю. Так і подають до столу.
«Капусту ставили в центрі стола. До неї можуть смакувати варенички або домашніх хлібчик свіжий печений. Так що припрошуємо», – додає господиня.
Зі слів волинянина Володимира Козачука, печена капуста щоразу смакує по-іншому, проте секрет приготування страви знає лише господиня. Додає, що запорукою вдалої печеної капусти є хороший настрій та добрі гості.
Два місяці тому «Смідинська капуста» виграла грант від Українського культурного фонду, розповідала керівниця місцевого ЦНАПу Олена Крук, яка є авторкою проєкту під назвою «ЗD-подорож кулінарною спадщиною «Смідинська капуста».
Нещодавно «Смідинську капусту» внесли до обласного переліку гастрономічної спадщини, а наступного року планують подати цю страву до національного.
Залишити коментар