Нд. 28 Квітня 2024

Польща озвучила пропозиції щодо врегулювання ситуації на кордоні

Міністерство інфраструктури Польщі звернулось до України з пропозицією щодо врегулювання блокади на кордоні. Польські перевізники вже понад 3 тижні продовжують свої страйки. Про це пише Kurkul.com з посиланням на пресслужбу польського Уряду.

Ці пропозиції включають пропуск порожніх польських фур з України до Польщі поза електронною чергою і звернення до Єврокомісії з проханням проаналізувати наслідки реалізації угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною.

Як зазначається в листі, однією з причин блокади польськими перевізниками кордону є запровадження українською стороною електронної черги. Відтак, це призвело до збільшення часу очікування на кордоні транспортних засобів з ЄС, які повертаються порожніми з України.

«Це унеможливлює виконання подальших замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. Крім того, на думку протестувальників, нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі», — йдеться у зверненні польського міністерства.

Тож, Варшава закликає Україну терміново вжити заходів щодо виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона.

Йдеться про виключення обов’язкової реєстрації в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: «Устилуг — Зосін» і «Нижанковичі — Мальховіце».

Також в уряді Польщі заявили, що протестуючі перевізники вимагають «передусім, поновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Європейським Союзом та Україною, що діє з 1 липня 2022 року».

Тим часом стало відомо, що польські перевізники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні за Україною: «Устилуг — Зосин» та «Нижанковичі — Мальховіце».

«Ми отримали, поки неофіційну інформацію, що страйкувальники хочуть розповсюдити свій страйк і блокування вантажівок на ПП «Устилуг — Зосин» та «Нижанковичі — Мальховіце». Це трохи дивна для нас інформація, бо там рухається тільки порожній транспорт. Про тому в «Устилуг — Зосін» — тільки в напрямку з України в Польщу. Навіщо це робити не зовсім зрозуміло. Можливо, щоб посилити тиск на польську владу», — повідомив Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників.

Нагадаємо, польські перевізники з 6 листопада блокують три найбільші пункти пропуску на кордоні з Польщею. Йдеться про пункти пропуску «Гребенне — Рава-Руська», «Корчова — Краківець», «Дорогуськ — Ягодин».

Блокада пункту пропуск «Ягодин-Дорогуськ» триватиме до 1 лютого 2024 року.


Залишити коментар