Нд. 28 Квітня 2024

Західний хаб МХП підтримує продовольчу безпеку України

МХП — міжнародна компанія у сфері харчових та агротехнологій. На заході України вже рік представлена Західним Хабом – групою підприємств із центральним офісом у Тернополі. На території п’яти областей працює чотири підприємства МХП: «Захід-Агро», філія «Рідний край», філія «Перспектив» і «МХП-Баффало». Основний напрямок діяльності – вирощування сільськогосподарських культур, а також розведення і вирощування великої рогатої худоби м’ясних і молочних порід. Попри війну, підприємства продовжують розвиватися і залишатися надійним роботодавцем й опорою для пайовиків.

Частина великої компанії

МХП працює у напрямах агро, виробництва продуктів харчування та ритейлу і має дочірні підприємства у Великій Британії, Саудівській Аравії, ОАЕ та країнах ЄС. Акції МХП представлені на Лондонській фондовій біржі.

Компанія – вагомий гравець на аграрному ринку, виробничі потужності якого охоплюють 12 областей України. Земельний банк становить 360 000 га, з них під вирощування сільськогосподарських культур – 353 000 га. Важливою складовою агровиробництва МХП є цифровізація та застосування інновацій.

Інноваційні технології

Попри всі виклики сьогодення МХП і зокрема Західний Хаб активно впроваджує інноваційні технології та інвестує в техніку, в тому числі – обладнану елементами точного землеробства. Суть точного або «прецизійного» землеробства – у збереженні ресурсів і одночасному отриманні максимальної продуктивності з кожного гектара поля завдяки оптимізації сільськогосподарського виробництва та економії ресурсів. Це – єдиний шлях, яким можна досягти зниження використання добрив, засобів захисту рослин та насіння.

Західний Хаб МХП все більше діджиталізуються. У межах реалізації проєкту Digital Farming та масштабування технології точного землеробства на підприємствах оцифровують контури полів, проводять аудит ґрунтів та складають цифрові карти врожайності, застосовують супутниковий моніторинг транспортних засобів, диференційоване внесення засобів захисту рослин, добрив, за допомогою дистанційного зондування моніторять стан посівів. На зернозбиральних комбайнах встановлений програмний додаток Climate FieldView, а сівалки обладнані системою точного висіву від Precision Planting.

Віктор Корягін, директор Західного Хабу МХП: 

– Незважаючи на всі складнощі, ми продовжуємо інвестувати у виробництво, впроваджувати інноваційні технології, піклуватись про екологію, розвивати громади, допомагати ЗСУ і демобілізованим військовослужбовцям. А щоб бути ще більш ефективними, ми об’єднали підприємства регіону у нову організаційно-управлінську форму – Західний Хаб. Вибудовування системи централізованого управління рослинницькими підприємствами дає змогу підвищувати показники виробництва, покращувати співпрацю та комунікацію між підприємствами, ще якісніше впроваджувати корпоративні проєкти. Це важливий крок у трансформації всього агронапряму МХП.

Нова техніка

Західний Хаб продовжує оновлювати парк сільськогосподарської техніки. МХП купує якісну сучасну агротехніку провідних машинобудівників, тому що знає – це інвестиції в поліпшення якості обробки ґрунту, підвищення продуктивності, покращення умов праці наших співробітників.

В цьому році на підприємствах Західного Хабу МХП приступили до роботи нові трактори, сівалки, обприскувачі. Наприклад, на «Захід-Агро», філії Рідний край» і філії «Перспектив» почали працювати гусеничні трактори John Deere 8RX410.

їх вже застосовують на ґрунтообробітку і посівній. Трактор спеціально створений для зменшення ущільнення ґрунту. Завдяки великій площі контакту гусениць із поверхнею він завдає мінімального тиску на ґрунт. Агрегат ідеально підходить для роботи на схилах зі складним рельєфом і на будь-якому ґрунті, водночас збільшуючи агрономічні терміни виконання робіт.

 Працював на тракторі Fendt, зараз на цьому новому John Deere, – розказує Сергій Довгопол, механізатор філії «Перспектив». – Мати з ним справи – одне задоволення. Нова ергономічна підвіска забезпечує значно м’якший хід трактора по нерівних поверхнях. Впевнено тримає дорогу в складних умовах, на сильно вологому ґрунті не заривається, на відміну від колісних тракторів. Комфортна кабіна. Війна триває, але компанія продовжує вкладатись в нові машини, це дуже багато значить.

Надійний орендар

Свої землі довірили Західному Хабу МХП вже 52,5 тис. українців. І чисельність пайовиків, які передають в оренду свої земельні ділянки, щороку зростає. Бути пайовиком Західного Хабу – це мати можливість отримувати конкурентну орендну плату за свою землю. І компанія її регулярно переглядає. З кожного доходу, що отримує пайовик, підприємства сплачують податок. За бажанням самого пайовика орендна плата може видаватися зерном. Також при зміні власника всі юридичні витрати підприємства беруть на себе. Крім того, Західний Хаб підтримує пайовиків у важких для них і їхніх сімей ситуаціях.

Розвиток громад

Компанія МХП разом зі стратегічним партнером, Благодійним фондом «МХП-Громаді» розвиває громади й втілює проєкти за участі місцевого бізнесу й органів влади. У Тернопільській області компанія системно підтримує Монастириську, Лановецьку, Збаразьку, Кременецьку, Бережанську міські ОТГ, Саранчуківську сільську ОТГ. Так, філія «Рідний край» разом з благодійним фондом виділили кошти для оновлення внутрішнього інтер’єру храму села Млинівці Кременецької ОТГ.

А, наприклад, у селі Молотків Лановецької громади аграрії профінансували облаштування криниць, що забезпечують водопостачання води, коли є перебої електороенергії.

У проєктах БФ «МХП-Громаді» мешканці громад самі можуть стати рушіями змін. Один з таких проєктів – «Час діяти, Україно!». Це – гранти громадам на соціально-важливі ініціативи: від закупівлі необхідної техніки до спортивних майданчиків, велопарковок тощо.

Наприклад, в грудні 2022 року підприємство «Захід-Агро МХП» та Фонд «МХП-Громаді» облаштували сучасний комп’ютерний клас у Шибалинській гімназії (Бережанська міська ОТГ).

Також МХП підтримує локальних підприємців. Разом з БФ «МХП-Громаді» компанія втілює низку проєктів, де надає гранти місцевому бізнесу. Один з них – конкурс бізнес-ідей «Роби своє». Серед переможців цього року є і ініціатива з Тернопольщіни: «Терен дозвілля і відпочинку “ШАРАН 1399”», Саранчуківська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області.

Підтримка демобілізованих

У МХП, як соціально відповідальній компанії, розуміють, що соціальна адаптація та інтеграція демобілізованих залежить не тільки від держави. Це наш спільний виклик та задача кожної родини, громади, бізнесу і держави. Україна має відновлюватись і люди, які нас захищали, мають бути максимально залучені до відбудови.

Держава та бізнес мають стати пліч-о-пліч і завдяки таким спільним зусиллям ми маємо упередити соціальні ризики майбутнього. Тому МХП восени запустила програму життєстійкості «МХП поряд». Її мета – реінтегрувати демобілізованих співробітників після повернення з військової служби, враховуючи зміни фізичного, ментального станів та сенсів життя, а також створити системні рішення для українських компаній щодо змін у корпоративній культурі, бізнес-процесах при працевлаштуванні нових працівників-ветеранів та поверненні демобілізованих працівників.

Для кожного захисника компанія впроваджує власний план реінтеграції, що діє від 6 місяців до 1,5 року. Серед етапів: юридична підтримка, фізична та психологічна реабілітація, професійна адаптація, допомога у розвитку соціальних зв’язків і громадського впливу.

 


Залишити коментар