Стало відомо скільки українського зерна вкрали росіяни

За два роки повномасштабного вторгнення РФ могла зібрати з окупованих територій понад 10 млн тонн пшениці. Це приблизно дорівнює річним показникам цілої країни, наприклад, Румунії.

Про це пише propozitsiya.com.

Навесні 2022 року росіяни конфісковували або скуповували за безцінь залишки зерна в українських фермерів на окупованих територіях. А ще викрадали зерно, яке лишалося на елеваторах і складах.

У 2022-му росіяни встигли також засіяти окуповані угіддя. І хоча контрнаступ ЗСУ наприкінці 2022-го й протягом 2023-го трохи урізав посівні площі на окупованих землях, цього року росіяни також зібрали чималий врожай з української землі.

Через засушливий клімат Південь України ніколи не був серед лідерів за врожайністю зерна. Однак, навіть попри це, Україна до окупації мала в Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях у середньому 3,5–4 тонни пшениці з гектара (або 35–40 центнерів із гектара, як звикли в нас рахувати). За оцінками Argus Mediа, у 2022 році врожайність пшениці на окупованих територіях становила вже 2,8 тонни з гектара. Це й не дивно, адже росіяни майже знищили зрошувальну систему українського Півдня.

Проте навіть за умови невисокої врожайності сільське господарство на окупованих територіях протягом 2022–2023 років, за дуже приблизними підрахунками, могло забезпечити росіянам близько 15 млн тонн лише завдяки трьом культурам: пшениці, соняшнику та кукурудзі.

Українські фермери, що залишилися в окупації, змушені продавати зерно за безцінь. Видання Радіо Свобода з посиланням на Головне управління розвідки Міністерства оборони України влітку 2022 року повідомляло, що навесні 2022-го російські окупаційні сили примушували населення здавати закупникам з окупованого Криму 70% врожаю, а закупівельні ціни подекуди становили близько 10% роздрібної ціни.

Зерно вивозять здебільшого через Крим або в міста на території РФ. Супутникові знімки регулярно показують величезні скупчення зерновозів біля зернових терміналів у Севастополі та Керчі.

Нещодавно депутат Запорізької обласної ради Євгеній Балицький, колаборант, призначений окупаційною владою «губернатором» Запорізької області, звертався до Патрушева щодо додаткових 600 вагонів (VPN) для вивезення зерна із Запорізької області.

Росія вивозить зерно з портів Криму й продає до інших країн, які не гидують краденим товаром. Журналісти ТЕКСТІВ спільно з агротехнологічною компанією OneSoil, згідно даних щодо засіяних площ, орієнтовної врожайності та експортних цін на зерно Московської біржі, розрахували, шо за час з початку повномасштабного вторгнення окупанти заробили на експорті вкраденого у Україні зерна $6 159 млрд:

  • пшениця – $3 912 млн;
  • кукурудза – $186 млн;
  • соняшник – $2 061 млн.

 

 


Залишити коментар