Нд. 28 Квітня 2024

Туреччина шукає постачальників яблук з України

Турецькі трейдери не бажають відмовлятися від можливостей заробити на експорті яблука, тому активно шукають можливості закупівлі яблука високої якості в Україні та Молдові. До речі, і минулого сезону Туреччина активно займалася реекспортом. Зокрема, Україна в сезоні 2022/23 років експортувала до Туреччини понад 500 тонн яблука, ставши головним постачальником цих фруктів у цю країну. Очевидно, що дане яблуко призначалося для реекспорту в Індію, адже Україна, як і раніше, не розв’язала проблему відкриття доступу до ринку яблука Індії. Тому українські постачальники змушені ділитися доходами від експорту яблука з трейдерами з Туреччини.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

З Молдови торік на ринок Туреччини надійшло лише 40 тонн яблука, проте цього сезону імпорт із Молдови може суттєво зрости.

Аналітики нагадують, що експерти ринку вважають, що врожай яблука в Україні 2023 року буде нижчим, ніж роком раніше. При цьому оптові ціни на яблуко в Україні наразі вищі, ніж у попередні три сезони.

А ось у Молдові ціни на яблуко дещо нижчі, ніж у попередні роки, через складнощі з доступом до ринку рф.

«Відповідно, і Україна, і Молдова можуть бути гарним ринком для закупівлі яблука, хоча учасники цих ринків зазначають, що у них немає проблем із прямим експортом яблука високої якості за прийнятними цінами», – зауважують аналітики.

Зазначається, що з огляду на те, що цього сезону в Індії різко знизилися обсяги виробництва місцевого яблука, попит на турецьке яблуко там істотно зріс. Минулого сезону Туреччина експортувала до Індії 118 тис. тонн свіжого яблука, що становить 30% усього експорту. Майже 80 тис. тонн яблука було відправлено в Ірак – другий найбільший ринок збуту для яблука з Туреччини.

«Для порівняння, ціни на яблуко сорту «Голден Делішес» в Україні та Молдові в середньому на 45% нижчі», – відмічають експерти.

 


Залишити коментар