Нд. 28 Квітня 2024

В Україні посилять боротьбу із фальсифікованим бензином

В Україні планують запровадити систему контролю за обігом нафти, газового конденсату та розчинників, щоб знизити кількість неякісного палива для автомобілів. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроект №1021. Про це повідомляє agronews.ua.

Загальний обсяг ринку газового конденсату становить приблизно 70 тис. тонн на місяць. Цього достатньо для виробництва близько 60 тис. тонн неякісних бензинів та близько 10 тис. тонн неякісного дизельного палива. Це неякісне паливо продають на АЗС за готівку без оплати акцизу та ПДВ.

Автори законопроекту №1021 пропонують нафту та газовий конденсат віднести до підакцизної групи товарів з нульовою ставкою акцизного податку, а також запровадити акциз на органічні розчинники та розріджувачі разом із використанням механізму податкових векселів. Крім того, має бути вдосконалена система відстеження руху палива.

Очікується, що вжиття таких заходів допоможе у боротьбі з “тіньовим” ринком палива в Україні, призведе до зниження кількості на українських АЗС неякісного бензину. Чи допоможе це у боротьбі з фальсифікованим бензином насправді – покаже час.

Наразі законопроект №1021 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. Він має дати свій висновок цьому документу.

Тим часом, згідно з дослідженням Інституту споживчих експертиз, проведеного восени 2023 року, приблизно 30% бензину А-95 на українських АЗС має значні порушення якості. Новий поштовх до підйому “тіньового” паливного ринку стало запровадження з 1 липня 2023 року довоєнних податків на пальне, оскільки дохідність фальсифікації палива помітно збільшилася. В результаті деякі автомобілісти почали купувати бензин та дизельне паливо на заправках, які пропонують паливо за доступною ціною. А таке паливо часто буває сфальсифікованим.


Залишити коментар