Нд. 28 Квітня 2024

На Житомирщині біогаз успішно видобувають з перепелиного посліду

Птахофабрика на Житомирщині видобуває біогаз із перепелиного посліду. Будівництво установки почалось у 2007 році, фіналізація – в 2014-му,  пише SEEDS.   

Сьогодні фабрика успішно працює та виготовляє 200 м³ газу на добу та 10 тонн цінних органічних добрив, які можна використовувати в органічному землеробстві.

«Через рік вже буде 10 років, як вона працює безперервно. Великі установки мають таку конструкцію, що змушені зупинятися на чистку реакторів. Наш метантенк я спроектував так, що він самоочищається» – розповів власник фермерського господарства «Миколай» Микола Кузьменко в інтерв’ю виданню Агробізнес сьогодні.

Біогазова установка швидко виконує головну задачу – переробку перепелиного посліду. Господарство розташоване в приміській смузі біля Житомира, тож потреба в ефективній переробці органічних відходів ставала гостро.

Як вказав керівник ФГ, великі птахофабрики мають величезні терикони посліду, який потім потрапляє на поля. І тут є грубе порушення, адже для цього мають бути спеціально відведені місця. Кузьменко розповів, що його давно цікавила ідея створення переробки посліду на біогаз.

«Цією ідеєю давно горів, бо розумів, що переробка посліду стане гостро. Ще в 2006-2007 роках проводив дослідження. Зумів знайти ключик до цього процесу. Зробив за схемою подвійного зброджування, де спочатку попереднє кислотне зброджування, а потім основний процес. Завдяки установці в нас переробка посліду займає тиждень», – каже Микола Кузьменко.

Отриманий біогаз іде на потреби господарства та на підтримку температури у самій установці. На цьому ж газу в господарстві коптять перепелине м’ясо.


Залишити коментар