Нд. 28 Квітня 2024

З перепелиного посліду – біогаз: на Житомирщині працює незвична птахофабрика

На Житомирщині працює перепелина птахофабрика, яка успішно використовує перепелиний послід для видобутку біогазу. Саму установку почали будувати ще в далекому 2007 році, а завершили будівництво лише у 2014. Однак сьогодні ця установка здатна продукувати 200 м³ газу на добу, а також до 10 т цінних органічних добрив, придатних для використання в органічному землеробстві.

“Через рік вже буде 10 років, як вона працює безперервно. Великі установки мають таку конструкцію, що змушені зупинятися на чистку реакторів. Наш метантенк я спроєктував так, що він самоочищається”, – розповів власник господарства Микола Кузьменко.

Основне призначення біогазової установки – швидка переробка перепелиного посліду. Господарство розташоване в приміській смузі біля Житомира і тому потреба в ефективній переробці органічних відходів, тобто посліду перепелів, ставала гостро.

“Цією ідеєю давно горів, бо розумів, що переробка посліду стане гостро. Ще у 2006-2007 роках проводив дослідження. Зумів знайти ключик до цього процесу. Зробив за схемою подвійного зброджування, де спочатку попереднє кислотне зброджування, а потім основний процес. Завдяки установці в нас переробка посліду займає тиждень”, – зауважив Кузьменко.

Далі біогаз скеровують на потреби господарства та на підтримку температури у самій установці.

Рейтинг найзатребуваніших професій


Залишити коментар