Який ґрунт найкращий для посадки груш

Родючі засолено-солонцюваті ґрунти можуть бути придатними для вирощування груш. Саме груша й айва здатні перетворити малопродуктивні для більшості культур землі на квітучий сад. А саме засолено-солонцюваті ґрунти, яких в Україні близько 3 млн га.

Про це розповів Вадим Соловей, кандидат сільськогосподарських наук ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського».

Вчений зауважує, що дуже часто вимоги до ґрунту груші й яблуні ототожнюють. Існує своєрідна формула: якщо росте яблуня, то виросте і груша, і — навпаки.

«Невипадково народна мудрість каже: землю для вирощування розсади в лісі краще брати під грушею, а не під дикою яблунею. Звісно, це не груша окультурює ґрунт, але вона росте переважно на родючих ґрунтах, вологомістких, структурних, суглинкового гранулометричного складу», —  зазначає Вадим Соловей.

Експерт НААН нагадує, груша не ростиме так, як те потрібно, на пісних ґрунтах. Якщо яблуню, навіть інтенсивного типу, на супісках можна стабілізувати збільшенням удобрення, зрошенням, позакореневими підживленнями, то з грушею цей сценарій не пройде.


Залишити коментар