Взимку прогнозують здорожчання яєць

Сезонність вплинула і на вартість яєць: якщо влітку в супермаркетах можна було зустріти вартість десятка яєць у межах 32-35 гривень, то сьогодні їх ціна коливається від 45 до 60-70 грн за десяток. Вартість яєць різко підскочила рік тому. У жовтні минулого року вона сягнула 70-80 гривень за десяток і не опускалась нижче цієї позначки до весни цього року.

Тоді така ситуація була зумовлена руйнуванням птахофабрик через війну і, відповідно, зменшенням поголів’я курей-несучок. А також – енергетичною кризою через російські ракетні обстріли.

Коментуючи тоді ситуацію, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький обіцяв зниження вартості яєць завдяки посадці навесні цього року більшої кількості курей. Завдяки цьому на ринок мало надійти більше яєць.

За словами ж Максима Гопки, посадка курей дійсно набирає обертів і Україна виходить на торішні показники у поголів’ї, наближаючись до 2021 року.

“Однак, якщо ми говоримо про виробництво яєць, то воно є меншим, ніж минулого року. Є декілька факторів, які впливають на ціну. Перше – це те, що приватні господарства зменшують пропозицію на ринку. Друге – Україна є одним із найбільших експортерів яєць у Євросоюз. Ми стабільно експортуємо великі партії. І якщо так і надалі продовжиться, то ми можемо побачити схожі цифри у вартості яєць, як і минулого року. До кінця року реальна вартість може встановитись в середньому на позначці 60-70 грн. Крім того, зросла також і собівартість виробництва, особливо по затратах на електроенергію. Наразі трохи стримує ціни ще низька вартість кормів та протеїнових компонентів”, — пояснює аналітик.


Залишити коментар