Нд. 28 Квітня 2024

Гречка дешевшає, а рис може здорожчати

В питанні виробництва круп Україна традиційно себе забезпечує і виробляє достатньо для внутрішнього споживання. Втім, чи не кожного року одна крупа, а саме гречка, могла влаштовувати дивовижні “цінові стрибки”. Вони спричиняли підвищений ажіотаж та традиційне обговорення у ЗМІ.

Цьогоріч її вартість також змінилася, але в приємну сторону – подешевшала практично вдвічі. Як зазначають в Інституті аграрної економіки, максимальну вартість гречки у 96,01 грн/кг зафіксували у серпні 2022 року. Нині ж, згідно з даними Мінфіну, її середня вартість становить близько 41,5 грн. Хоча можна зустріти ціну і в 35 грн за кілограм.

Така ситуація пояснюється суттєвим збільшенням посівних площ під цю культуру, починаючи з 2021 року. У 2022 році ця тенденція продовжилась, що і дозволило зібрати урожай на рівні 140 000-150 000 тонн за внутрішнього споживання цієї крупи 100-110 тонн на рік.

Як зазначав минулого року Тарас Висоцький, Україна вперше вийшла на такі показники впродовж останнього десятиліття. Саме це і стало причиною зниження ціни на дану крупу. Адже раніше після того, як вичерпувалися власні запаси, країна мусила її імпортувати. Зокрема, з Білорусі та Казахстану.

Перший заступник міністра уже похизувався рекордними площами посіву гречки та рекордним урожаєм. За його словами, на перший тиждень жовтня аграрії вже намолотили 173,8 тис. тонн гречки.

“Це сприятиме зниженню кінцевих цін на крупу, але відкидати фактор дорогої доробки, логістики, пакування теж не варто”, – зазначив посадовець.

Втім, за прогнозами Максима Гопки, здорожчати може інша крупа – рис.

“Його виробництво в Одеській області дещо зменшилося. Тому в переважній більшості ми залежні від імпортних постачань. Разом із тим, в найбільших країн-виробників рису також були кліматичні проблеми, що призвело до зниження його виробництва. Втім зараз підвищення ціни очікувати не варто. Якщо це і відбудеться, то не раніше середини зими, коли Україна збільшуватиме імпортні постачання багатьох категорій товарів”, – пояснив експерт.


Залишити коментар