Сб. 27 Квітня 2024

Жителям однієї з областей України скасували податок на землю

Фізичні особи в Україні зобов’язані сплачувати податок на землю. Жителів Херсонської області місцева влада звільнила від сплати цього податку через значне забруднення угідь регіону вибухонебезпечними предметами. Проте виняток зробили лише для однієї категорії громадян. Про це повідомляє agronews.ua.

За словами глави ХГВА Романа Мрочка, скасування податку на землю торкнеться всіх, крім ФОП. Таке рішення прийнято через складну військово-економічну ситуацію на території Херсонської громади, пов’язану з ворожими діями агресора, у тому числі з підривом Каховської дамби, та їх наслідками, значного забруднення вибухонебезпечними предметами земель громади.

Також раніше було вирішено звільнити від сплати податку на землю власників замінованих земель, у тому числі мінімального податкового зобов’язання та єдиного податку за сільськогосподарські угіддя.

У Мінагрополітики наголосили, що необхідність сплачувати податки за землі, які фактично неможливо використати, могла підштовхувати аграріїв до порушення техніки безпеки, що є ризиковано для життя.

Земельний податок в Україні є обов’язковим. Його платниками є власники земельних ділянок, земельних паїв та землекористувачі.

Винятки по сплаті земельного податку до війни були для ряду громадян, серед яких:

  • особи з інвалідністю першої та другої груп;
  • фізичні особи, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років;
    пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

В Україні змінили правила оформлення виплат для переселенців


Залишити коментар