Нд. 28 Квітня 2024

ВАР звернулася до народних депутатів з проханням підтримати проєкт Закону України «Про електронні аграрні розписки»

В 2022 році видано більше 700 аграрних розписок, загальною вартістю 188 млн. дол., що дозволило залучити ресурси для більш ніж 400 агровиробників.

Всеукраїнська Аграрна Рада звернулася до народних депутатів з проханням підтримати проєкт Закону України «Про електронні аграрні розписки» (реєстраційний № 9266 від 02.05.2023). У розробці цього документу та підготовці до другого читання активно брали участь експерти ВАР.

Прийняття законопроєкту:

– створить для виробників сільгосппродукції нові можливості доступу до фінансованих та товарних ресурсів;

– запровадить надійний фінансовий інструмент, що розширить коло кредиторів, здатних фінансувати сільське господарство України, в тому числі кредиторів – нерезидентів.

Законопроект спрямований саме на розширення механізмів залучення фінансування в агровиробництво шляхом запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва – електронні аграрні розписки у формі неемісійного цінного паперу.

Такий інструмент базується на позитивному досвіді аграрних розписок, що функціонують відповідно до Закону України «Про аграрні розписки» та дозволяє використовувати переваги ринків капіталу для залучення додаткових ресурсів у сільське господарство. Крім того, законопроект значно спрощує порядок видачі, обігу та припинення електронних аграрних розписок.

На відміну від традиційних паперових аграрних розписок, операції з електронними аграрними розписками здійснюються в Реєстрі електронних аграрних розписок в особистому електронному кабінеті за допомогою електронного підпису, що не потребує звернення до нотаріуса, витрачання часу та значних коштів.

Перевагою законопроекту є розширення, у порівнянні з традиційними паперовими аграрними розписками, можливих варіантів застави, в тому числі можливість застави живих тварин та продуктів тваринного походження, продуктів їх первинної переробки, що створює умови для залучення ресурсів у тваринницькі господарства.

В 2022 році видано більше 700 аграрних розписок, загальною вартістю 188 млн. дол., що дозволило залучити ресурси для більш ніж 400 агровиробників.

Віктор Візний. 


Залишити коментар