Нд. 28 Квітня 2024

У 2024 році поля менше засіватимуть зерновими

У 2024 році в Україні будуть засіяні менші, ніж цьогоріч, площі під зерновими культурами, що буде зумовлено скороченням рентабельності їх виробництва. Таку думку під час пресконференції в Києві висловив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«У році, що минає, цього не було, а наступного, думаю, ця проблема буде. Математика показує, що для деяких компаній, на жаль, краще заплатити орендну плату і не сіяти, ніж втратити результат роботи за рік», – зазначив міністр.

При цьому він відмовився прогнозувати відсоток площ, які аграрії не засіють, але водночас припустив, що це позначиться на виробництві Україною зернових і олійних культур.

Як приклад він навів соняшник, який наразі коштує близько $200/т.

«У найкращі роки, коли отримували врожайність 3,2 тонни, то за рік відбивали вартість компанії. А цього року аграрії вийдуть, можливо, в нуль, якщо буде 3,2 тонни», – сказав міністр.

Говорячи про хід осінньої посівної, Микола Сольский зазначив, що вона наближається до завершення. Посіви озимих культур підростають, але вони в поганому стані через осінню ґрунтову посуху.

«Можливо, скажу щось непопулярне, але скорочення посівів озимої пшениці на користь інших культур – це нормальний процес. Якщо він проходить болісно через те, що фермери посіяли, а потім потрібно пересівати, то, на жаль, він так проходить, і це зовсім не практична історія», – сказав він.

В Україні рекордно подорожчали деякі популярні фрукти


Залишити коментар