Пн. 29 Квітня 2024

На Хмельниччині висадять плантацію енергетичних дерев

У трьох територіальних громадах Хмельницької області вирішили створити плантації енергетичних дерев задля поступового переходу на обігрів комунальних об’єктів паливною тріскою, а відтак незалежності від викопного палива — газу. Для цього на 6 гектарах комунальних земель у Берездівській, Крупецькій та Ганнопільській громадах Хмельниччини висадили понад 100 тисяч саджанців енергетичної верби й тополі

Саме біопаливом можна закрити частину дефіциту природного газу для виробництва теплової та електричної енергій, особливо враховуючи коливання цін на блакитне паливо. Для виробництва теплової енергії з біомаси використовуються різні види палива — пелети та брикети з різних видів рослинної сировини, тюкована солома, стебла чи качани кукурудзи, дрова та деревна тріска. Найчастіше — все це є відходами сільськогосподарського або лісового виробництв. Але є й інше рішення — висадка енергетичних культур, повідомляють у соцмережі на сторінці “Товариство лісівників України”.

Впровадження цієї ініціативи стало можливим завдяки проєкту “Вирощування енергетичних культур, як складова енергонезалежності громад”, який реалізує ГО “Хмельницький енергетичний кластер” в межах місцевої фінансової допомоги Програми “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією.


Залишити коментар