Нд. 28 Квітня 2024

Ефективність мідьвмісних препаратів до збудників плодових культур

Усі мультинаціональні корпорації в галузі рослинництва, захисту рослин, продукцію яких ми можемо бачити сьогодні на ринку України, на сайтах компаній,  починали з маленького.

Великі відкриття починаються з маленьких кроків. І Україна також робить маленькі і більші кроки – у кожному напрямку, сегменті, у вирощуванні зернових, розвитку плодівництва, овочівництва, виноградарстві, у виробництві власних інноваційних мікроелементних препаратів (мікродобрива).

У Європі збільшуються площі виробництва органічної продукції, а тому зменшення використання пестицидів є ключовим питанням. Органічне землеробство в Європі майже виключно обмежується мідьвмісними фунгіцидами. Використання антимікробних сполук міді застосовують проти широкого спектру збудників хвороб рослин. Останніми роками дослідники шукають шляхи підвищення ефективності мідьвмісних препаратів в органічному виробництві із зменшенням концентрації елементу.

Співробітниками Агро-Інституту (L’Institut Agro Montpellier) у Франції, який займається дослідженнями в галузі сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища, було проведено аналіз використання пестицидів у виноградниках останніми роками (Fouillet E. et al., 2022). Результати досліджень були опубліковані у науковому Європейському агрономічному журналі, у 2022 році.

На виноградниках Франції застосовуються великі кількості пестицидів. Наприклад, середній індекс частоти обробки (TFI) для французьких виноградників становив 13,5 у 2016 році, тоді як середній TFI для пшениці (основної однорічної культури у Франції) –  4,9 у 2017 році.

Автори проаналізували 244 системи вирощування культур, які спостерігалися протягом 10 років і поширилися на 12 виноробних регіонів. Вони використовували TFI для оцінки інтенсивності використання пестицидів. Середнє використання пестицидів у мережі зменшилося за 10-річний період і в основному стосувалося використання фунгіцидів.

Однією з найбільш небезпечних хвороб у виноградарстві є пероноспороз, спричинений біотрофним ооміцетом Plasmopara viticola (Berk. & MA Curtis). Оскільки збудник поширився в Європі наприкінці  XIX ст. (Millardet, 1881), рослини винограду (Vitis vinifera) на цьому континенті не розробили достатньо ефективні захисні механізми проти патогену. Тому, більшість сортів винограду дуже сприйнятливі до цієї хвороби.

Дослідники з Державного інституту виноградарства та виноробства (Німеччина) (Weitbrecht K. et al., 2021) шляхом мікрокапсулювання отримали препарат на основі сульфату міді/гідроксиду міді, концентрація міді в якому була меншою, однак за рахунок кращого проникнення до клітин рослин ефективність застосування була високою. Польові експерименти продемонстрували, що препарат мав еквівалентний ефект порівняно з комерційно доступним фунгіцидом на основі міді, достовірно знизив розвиток захворювання на листках і гронах протягом 3-х років порівняно з необробленим контролем. І навіть за зменшення концентрації утричі, ефективність препарату залишалась високою. Отже, отримання доступних для рослин форм і навіть мінімізація концентрації  міді, дає ефективний захист від хвороб.

Розвиток грибів є однією з основних причин значних економічних втрат під час обробки плодів після збору врожаю. Botrytis cinerea та Penicillium expansum, збудники таких хвороб, як сіра гниль та пліснявіння,  можуть спричинити серйозні збитки плодів,  навіть якщо застосовуються найсучасніші післязбиральні технології. В період зберігання Botrytis cinere вважається однією з найважливіших хвороб столового винограду, тоді як Penicillium expansum головним чином, викликає гниль яблук і груш (Cabanas et al. 2009). Крім того, P. еxpansum вважається основним продуцентом мікотоксину патуліну, який зазвичай зустрічається в уражених яблуках. Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA) обмежує вміст патуліну до 50  мг/л у яблучних соках (Moake та ін., 2006). Дослідники відділу харчових систем та біоінженерії з  Університету Міссурі (США) встановили значне пригнічення росту і розвитку морфологічних структур грибів B. cinerea і P. expansum мікроелементними препаратами (використанням мікродобрива) на основі наночастинок ZnO (He  L. et al., 2011).

Українськими науковцями було проведено скринінг стандартних концентрацій мідьвмісних препаратів ТМ «Добродій» до збудників плодових культур в умовах in vitro. Дослідження показало різну чутливість патогенів до мікроелементних препаратів: найвищу (затримання радіального росту міцелію, зниження інтенсивності спороношення) – проявили збудники Alternaria spp., середню – B. cinerea та збудники склеротініозу і антракнозу, дещо меншу – збудники таких хвороб, як парша та фузаріоз плодових культур.

Мідьвмісні препарати ТМ «Добродій» розроблено, як хелатні комплекси з природними карбоновими кислотами, через що мікроелементи краще поглинаються рослинами. А препарат «Добродій Цинк-Мідь» безперечно допоможе отримати і зберегти гарний, якісний і здоровий урожай плодів.


Залишити коментар