Пн. 29 Квітня 2024

Прибуток від продажу сиру приблизно вдвічі більший, ніж від молока, – сировар

Сімейна молочна ферма та сироварня «Юнікасоль» працює на Рівненщині та налічує 33 корови. У 2019 році вона доєдналась до проєкту «Сімейні молочні ферми».  Як розповів засновник господарства Юрій Нечипорук, завдяки участі в проєкті ферма отримала фінансову підтримку, яка дозволила придбати корів та обладнати приміщення для їх утримання з усіма необхідними умовами.

«Особливістю нашої ферми є те, що ми використовуємо дворядний «шторний» варіант корівника із кормовим столом, поїлками, гумовими килимками та каналами для прибирання гною. Відкритий тип корівника сприяє ефективному повітрообміну та економії тепла. Ми встановили вентиляцію та освітлення, а також систему автоматичного гноєвидалення», — додав фермер.

За його словами, позику фермі надали на суму 1,2 млн грн на термін 4 роки.

«Практично весь борг ми вже сплатили. Кошти, надані проєктом на утримання корів та будівництво, повертаються в повному обсязі. Щодо обладнання, то ми зобов’язані повернути лише 50% від початкової суми, оскільки ця частина позики розглядається як інвестиція в нашу ферму, згідно з умовами проєкту СМФ», — пояснив Юрій Нечипорук.

Крім того, у березні 2021 року вдалося відкрити сироварню та облаштувати її професійною кухонною технікою.

«Наразі ми припинили продаж молока і використовуємо всі надої для виробництва сиру. Теоретично, прибуток від продажу сиру приблизно вдвічі більший, ніж від молока. Проте складно визначити, яким є наш чистий дохід на даному етапі. Ми інтенсивно розширюємось і весь отриманий прибуток інвестуємо в поліпшення умов та розвиток ферми. Ми активно облаштовуємо територію, оскільки проводимо регулярні екскурсії та плануємо збільшувати їх кількість», — підсумував сировар.


Залишити коментар