Пн. 29 Квітня 2024

У Варшаві вперше відкрили водневу заправку

Група Polsat Plus та група ZE PAK побудували та запустили першу у Польщі загальнодоступну заправку воднем. Почали зі столиці — Варшави. Станцією зможуть користуватися всі власники автомобілів, які працюють на водневому пальному. Мережу таких АЗС будуватимуть під брендом Neso.

Про це повідмоляє Інститут досліджень авторинку.

На станції можна заправляти як легкові автомобілі, так і автобуси. Процес заправки практично не відрізняється від заправки на класичній АЗС та займає лише декілька хвилин, автобуса — менш як 15 хв. Наразі автомобілі, які працюють на водневому пальному, можуть проїхати понад 600 км на одному заправленні.

“Вони оснащені електричним двигуном, так само як електричні автомобілі з акумуляторною батареєю, але відрізняються способом постачання енергії. Водневий автомобіль має свою власну „маленьку електростанцію“ на борту і не потребує батарей. Водень з’єднується з киснем, котрий черпає з повітря, і таким чином виробляється енергія. Акумулятор водневого авто — у декілька десятків разів менший, ніж у класичних електромобілів. Тобто, електричний двигун у водневому автомобілі приводиться в дію електроенергією, яка виробляється безпосередньо під час руху”, – каже віцепрезидент зі стратегічних питань групи Polsat Plus і член Наглядової ради групи ZE PAK Мацей Стец.

Відповідає за цей напрямок створена ними компанія PAK-PCE Stacje H2, яка в лютому 2023 р. отримала будівництво мережі 20 мільйонів злотих ($4,63 млн) від Національного фонду охорони навколишнього середовища та водного господарства.

До 30 червня 2024 р. в експлуатацію планують ввести ще чотири станції: у Рибнику, Гданську, Гдині та Любліні. Відповідно до плану, з початку наступного року ці 5 станцій працюватимуть на 30%. Це дозволить здійснити понад 10 тис. заправок автобусів та автомобілів. За розрахунками, до 2032 р. завантаженність станцій зросте до 85%.

Майновий комплекс підприємства, що виробляє торф на Житомирщині вкотре продають


Залишити коментар