Соус з кизилу найчастіше готують на Кавказі

Соус з кизилу  займає почесне місце серед інших приправ кавказької кухні.  Соус з цих ягід виходить  ароматним з легким терпко – кислим смаком. Сама по собі приправа універсальна, вона ідеально підходить як до птиці, м’ясних і рибних страв, так і до різноманітних гарнірів і салатів. Його можна використовувати як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Інгредієнти:

500 г свіжого кизилу

3-5 зубчиків часнику

1 пучок кропу середнього розміру

1 пучок кінзи середнього розміру

1 столова ложка меленого коріандру

1 столова ложка перцю чорного горошком

1-2 чайних ложок солі з гіркою

Спосіб приготування:

Перебираємо кизил, окремо відкладаємо м’яті і зіпсовані плоди. Потім перекладаємо плоди в друшляк і добре промиваємо під проточною водою. Після перекладаємо кизил в каструлю і наливаємо в цю ємність воду кімнатної температури так, щоб рідина злегка покривала наш інгредієнт. Ставимо цю ємність на середній вогонь і накриваємо кришкою. Коли вода в ємності закипить, зменшуємо вогонь, кришку ємності наполовину відкриваємо і варимо кизил протягом 15 хвилин на дуже маленькому вогні. Після – вимикаємо конфорку, а ємність знімаємо з плити. Потім  зливаємо рідину з каструлі через друшляк в окрему миску, а плоди перекладаємо в чисту ємність і даємо їм трохи охолонути. Після цього перекладаємо ягоди кизилу в сито і за допомогою столової ложки добре перетираємо.

Потім вийшло кизилове пюре, разом з рідиною, що залишилася після варіння плодів, знову переливаємо в каструлю і ставимо на маленький вогонь. Доводимо до кипіння і варимо ще протягом 1-2 хвилин. Консистенція соусу повинна бути така, щоб він був не рідким, а нагадував сметану. Після знімаємо ємність з вогню і вимикаємо конфорку.

Зубчики часнику подрібнюємо. Зелень подрібнюємо, перець розтираємо у ступці.

До гарячого  кизилового пюре перекладаємо подрібнений часник, зелень кропу і кінзи, солимо і перчимо і перемішуємо.  Ще гарячий  соус з кизилу акуратно перелити  в чисту стерилізовану скляну банку і щільно закрити посуд капроновою кришкою. Коли соус охолоне до кімнатної температури, банку ставимо в холодильник.

Користь і шкода гарбуза


Залишити коментар