Пн. 29 Квітня 2024

Експерт спрогнозував ціни на яйця восени

В Україні знову можуть дорожчати курячі яйця, як це було восени минулого року. Причини зростання цін пояснив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Осінь 2022 знаменувалася рекордним підвищенням цін на один з головних продуктів – яйця. Згодом ціни більш-менш стабілізувалися, але невдовзі кури можуть почати знову нести “золоті” яйця.

Як пояснює Олег Пендзин, причиною цього є підвищення цін на корм для курей. Близько 70% вартості яйця – це комбікорм, ціни на який цього року обіцяють бути вищими.

“Комбікорм – це кукурудза. Яйце безпосередньо залежить в ціні від того, якою буде ціна врожаю кукурудзи: скільки зберуть, як зберуть. А цього року врожай збирається на дизелі, що зріс у ціні – це точно ляже у вартість зернових. Тобто яйця в цьому році здорожчають”, – зазначив експерт.

При цьому спрогнозувати як високо підскочать ціни – складно. Імовірний і інший, оптимістичний для українського споживача сценарій – здешевлення яєць. Однак це станеться, лише якщо Європа продовжить заборону на ввезення української агропродукції.

У Бериславі стартувало виробництво брикетів з соломи


Залишити коментар