Французькі сорти горіхів в Україні вимерзли

Закладання в Україні горіхових садів невипробуваними на місцевості саджанцями французької та молдовської селекції призвело до їх масового вимерзання. Про це для журналу «Садівництво по-українськи» розповів професор з Національного університету біоресурсів і природокористування України Володимир Меженський, пише agronews.ua.

За словами дослідника, у 2010-ті роки різко зріс попит на сортовий садивний матеріал, дефіцит якого не перекривало розмноження вітчизняних сортів на невідповідній промисловій базі.

Зокрема, виробники садили сорти французької селекції Меланез (Meylannaise), П’єраль (Pieral), Ронд де Монтиньяк (Ronde de Montignac), Фержан (Ferjean), Фернет (Fernette), Фернор (Fernor), Франкет (Frankette) та молдовської Костюженский (Costiujenschi), Калараський (Calaraşschi), Кишинівський (Chişiniovschi), Кодрене (Codrene), Коржеуцький (Corjeuţchi), Лунгуеце (Lunguieţe), Скіноський (Schinoschi).

«Коли ажіотажний попит на сортовий садивний матеріал сягнув максимуму, саджанцями зареєстрованих сортів, насамперед молдовської й французької селекції, закладали промислові сади там, де ці сорти не випробовували, унаслідок цього траплялося масове вимерзання насаджень», — резюмував Меженський.


Залишити коментар