У Болгарії запрацювала академія для навчання пастухів овець

Понад 20 майбутніх пастухів та 8 дітей беруть участь у першому тренувальному сезоні та активно займаються вирощуванням змішаної зграї двох автохтонних порід – каракачанської вівці та гірського довгошерстого цапа. Академія “Тодорові Кошари” відкрилася неподалік села Влахи (Південно-Західна Болгарія), що має об’єднати людей, зацікавлених у тому, щоб стати пастухами.

Кожен із чотирьох навчальних сезонів в академії знайомить з історією автохтонних порід у Болгарії, влаштуванням кошари, випасом та доїнням тварин, очищенням пасовищ та традиційними методами тваринництва. Понад 20 майбутніх пастухів та 8 дітей беруть участь у першому тренувальному сезоні та активно займаються вирощуванням змішаної зграї двох автохтонних порід – каракачанської вівці та гірського довгошерстого цапа, повідомляє Ужгородка.

Традиційні місцеві породи свійських тварин є частиною біорізноманіття та цінного місцевого генофонду. Нині вони рідкісні й зникають країни, оскільки стає дедалі менше власників, котрі займаються їх розведенням.

Каракачанська вівця, яку розводять у Болгарії з фракійських часів, стійка до суворих кліматичних умов, хвороб та інфекцій, має сильний імунітет. Разом із гірським довгошерстим цапом він відіграє важливу роль у підтримці балансу екосистем у гірських районах країни, – пояснили організатори.


Залишити коментар