Як правильно зберігати капусту

Щоб капуста добре зберігалася взимку, її потрібно вчасно і правильно збирати. Урожай капусти рекомендують збирати наприкінці літа або з середини осені. Це залежить від сорту.

Зберігання капусти в ящиках

Найпростіше капусту в погребі тримати в ящиках. Для цього слід повністю зрізати у качанів кочерижки, видалити зіпсоване листя і закласти капусту у великі дерев’яні ящики. Краще, якщо вони будуть з отворами ‒ тоді там добре циркулюватиме повітря. Ящики ставлять на невеликі підставки. При цьому закривати їх кришками не потрібно, пише Gazeta.ua.

Овочева піраміда

Із капусти можна спорудити піраміду. Потрібно зробити в погребі дерев’яну площадку висотою 7-10 сантиметрів від підлоги. Між дошками настилу повинні залишатися невеликі зазори. На цей настил прямокутником викладають найбільші і хороші качани, а на них в шаховому порядку ‒ менші качани й так далі. Таким чином вийде капустяна “піраміда”. Такий спосіб забезпечить добре циркулювання повітря між качанами. Вживати овочі потрібно, починаючи з верхніх рівнів.

Капуста у піску

У такому випадку капусту потрібно скласти в дерев’яні ящики і пересипати піском. Можна також насипати на підлогу погребу товстий шар піску й в нього укласти качани.

Паперові обгортки

Для зберігання капусти можна використати обгортки в кілька шарів м’якого паперу, наприклад, газетного. Папір не дозволить качанам стикатися. Це також створить додаткову теплоізоляцію, захистить від світла і вологи. Однак, варто врахувати, що друкарська фарба містить свинець і шкідливі для здоров’я речовини, тому для першого шару краще використовувати простий білий папір. Обмотані папером качани можна скласти в мішки і зберігати в підвалі чи погребі.

Харчова плівка

Найефективніший спосіб зберігання капусти взимку в погребі чи підвалі ‒ у харчовій плівці. Кожен качан щільно обмотують декількома шарами плівки. Поліетилен добре прилипає і дозволить запакувати кожен овоч акуратно і якісно. Цей спосіб зберігання характерний гігієнічністю і хорошою вологонепроникністю. Загорнуті в плівку качани потрібно скласти в ящик або розкласти на полицях. У такому вигляді капусту можна зберегти аж до весни.

Капуста на мотузці

Зберігати капусту можна на мотузці під стелею Цей спосіб вважають найефективнішим. Якщо плануєте такими чином зберігати капусту, то корінці відрізати не потрібно. Під стелею погреба слід прибити товсту дерев’яну дошку. Відстань до найближчої стіни має бути не менше 30 сантиметрів. Потім в бічну поверхню дошки вбийте на однаковій відстані один від одного цвяхи середньої величини. Між цвяхами повинен проходити найбільший качан. До кожного качана потрібно прив’язати мотузку, а її другий кінець примотати до цвяха. Цей спосіб зберігання ідеальний для капусти. Усі качани добре провітрюватиметься і не стикатимуться один з одним.

У парку Дніпра дозрівають гарбузи на клумбі


Залишити коментар