Пн. 29 Квітня 2024

У громаді на Кіровоградщині лисиці масово крадуть у селян птицю

Жителька села Варварівка Надія Кобець показує своє господарство. Каже, мешканці Гурівської громади масово зазнають збитків через лисиць. Свійську птицю хижаки викрадають десятками.

Про це повідомляє Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь.

У Гурівській громаді багато заліснених місцин, де живуть різні тварини, – розповідає очільник громади Анатолій Склярчук. Тож люди потерпають через таке сусідство. За його словами, зокрема, у лісах побільшало зайців, які обгризають кору на деревах. Та найбільшої шкоди селянам завдають лисиці, які “допомагають” людям їсти менше м’яса.

Фахівець Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Євгеній Слюсаренко пояснює, що облік хижаків традиційно проводять узимку, тож актуальні цифри будуть лише згодом. Але минулої зими в області вже фіксували збільшення популяції.

На думку екологині Лариси Лети, збільшення популяції хижаків пов’язане ще й з міграцією тварин із територій активних бойових дій.

Втім, у Держпродспоживслужбі налаштовані не так оптимістично. Окрім збитків, які завдають лисиці, вони – головні поширювачі сказу. Через повномасштабну війну імунізація тварин в області не проводиться, адже брикети з діючою проти захворювання речовиною раніше розкидали з авіатранспорту. А нині цивільний авіатранспорт під забороною.  З початком введення воєнного стану,  проведення таких заходів неможливе. Тож у регіоні фіксують поступове зростання захворюваності. З початку поточного року вже підтвердили 40 випадків сказу серед тварин.

Тим часом, селяни думають, як вберегти господарство від хижаків.

Випустили перший у світі трактор для людей з інвалідністю


Залишити коментар