Яка пшениця цього року буде в дефіциті

Основною проблемою нового врожаю стала його низька якість: через погодні умови зерно має низький вміст білка. У більшості країн-експортерів також спостерігаються проблеми з якістю зерна.

«Обсяг фуражного зерна може становити цьогоріч 60% нового врожаю. У минулі роки цей показник був на рівні 30%, а решту 70% становило продовольче зерно. Оскільки отримаємо в цьому сезоні не більше 40% високопротеїнової пшениці, це буде впливати на ціни на пшеницю. Спред між фуражом і високобілковою пшеницею вже становить 15-18 $/т, в подальшому може перевищити 20$/т»,— зазначають в аналітичному департаменті кооперативу «ПУСК».

Фуражного зерна багато і в інших країнах: Франція, Німеччина, РФ мають проблеми з якістю пшениці. Поточний сезон буде проблемними з пропозицією продовольчого зерна в усьому світі.

«В кого є високобілкова пшениця, продають на Литву, Німеччину, а на малих портах пропозиція є низькою.  Якщо в минулому сезоні ринки були профіцитними, трейдери диктували ціни, то зараз переходимо до дефіцитної моделі. Фермери не везуть пшеницю у порти, ціни будуть зростати. Наразі умовні позначки, на базисі СРТ Дунайські порти, становлять 170-175$/т, до кінця тижня можна очікувати рівня 180$/т. До кінця серпня цінники можуть сягнути вище 200$/т, оскільки світовий попит тільки починає зростати, будуть з’являтися новини щодо проблем з якістю і в інших регіонах»,— додають аналітики.

Науковці створюють ідеальний сорт лохини


Залишити коментар