Нд. 28 Квітня 2024

Яким буде урожай яблук цього року

Цього року, за оперативною інформацією Світової  Асоціації виробників яблук і груш (WAPA), провідні країни-виробники яблук в Європейському Союзі зберуть орієнтовно на 3 % нижчий урожай в обсязі 11,4 млн т. Однак виробництво 2023 року все ж повинно бути на рівні середнього показника останніх трьох років.

В розрізі основних сортів відзначають очікуване збільшення для Голден Делішес майже на 12 % (до 2,2 млн т), Гала – приблизно на 5 % (до 1,5 млн т) і, навпаки, скоротиться урожай яблук Ред Делішес (- 10 %) та Айдаред (- 6 %).

Тенденції в Європі зараз співпадають з ситуацією в інших країнах Північної півкулі, зокрема Китаї (з незмінним виробництвом у 37 млн т яблук), в той час як США, згідно очікувань, знизять урожай в межах 4 % (до 4,5 млн т), а Індія – на 30 % (до 1,9 млн т).

Прийдешній сезон 2023/24 років, на думку європейських фахівців, має стати позитивним, незважаючи на зменшення виробництва, відсутність перекриття з країнами Південної півкулі, майже вичерпані запаси продукції та оновлення насаджень. В регіоні також залишаться значні геополітичні проблеми, питання доступу до ринків, необхідність моніторингу погодних умов та боротьби зі шкідниками і хворобами. При цьому для виробників можливості зростання цін визначатимуться стимулюванням споживчого попиту за рахунок конкретних якісних характеристик продукції.

За даними Української Асоціації Аграрного Експорту, в Україні загальне виробництво яблук має орієнтовно скласти понад 1 млн т, з яких в межах 400 тис. т зберуть галузеві підприємства. Наразі ще складно прогнозувати якість нового урожаю, але профільні компанії орієнтуватимуться не лише на внутрішній ринок, а й відслідковуватимуть ситуацію в Європі, щоб визначати потенційну експортну ціну та оптимальну географічну структуру зовнішніх продажів, виходячи з актуальних обставин.

Штучне мʼясо майже не користується попитом


Залишити коментар