Пн. 29 Квітня 2024

Україна навіть не в 10 лідерів серед постачальників борошна

Наша країна у 2022 році експортувала майже 75 тис. т пшеничного борошна, зменшивши обсяги поставок на закордонні ринки на 29 %. За результатами 2022 року Україна зайняла в міжнародному рейтингу 23-є місце.

Спадна тенденція супроводжувала вітчизняних експортерів третій рік поспіль. Втім, за даними Української Асоціації Аграрного Експорту, вже в I півріччі 2023 року вдалось експортувати 82 тис. т пшеничного борошна вартістю 25 млн дол. – більше, ніж за весь минулий рік. Зараз основні поставки (понад 40 % у грошовому виразі) ми здійснюємо до Польщі, Молдови й Палестини.

Загалом, згідно з інформацією Міжнародного торгового центру (ITC), за 2022 рік вартість експорту пшеничного борошна у світі збільшилась на 22 % і досягнула 6,4 млрд дол. При цьому в натуральному виразі глобальні продажі цього продукту переробки, як і у 2021 році, склали понад 12 млн т.

Головними постачальниками пшеничного борошна на міжнародний ринок минулого року стали Туреччина (3085 тис. т), Казахстан (1936 тис. т) та Німеччина (1009 тис. т). Вони сумарно забезпечили половину кількісних обсягів експорту борошна з пшениці. Чільну десятку країн-експортерів також довершують Узбекистан, Індія, Аргентина, Бельгія, Італія, Велика Британія і США.

В цілому, коронавірусні обмеження та карантин спричинили зменшення обсягів світової торгівлі борошном на 10-12 %, тому що знижувався попит з боку закладів громадського харчування. Однак зростання цін на пшеницю і критична важливість даного продукту для продовольчого забезпечення населення викликали наступне збільшення його вартості.

Штучне мʼясо майже не користується попитом


Залишити коментар