Пн. 29 Квітня 2024

Час садити насіння: що садити наприкінці серпня та у вересні

Наприкінці серпня та на початку вересня ще можна засіяти город і отримати добрий врожай. Для цього треба купити перевірене насіння. Якщо ви зайняті та не маєте часу їхати на ринок чи до спеціалізованого магазину, не хвилюйтеся! Тепер можна купити хороше і якісне насіння, не виходячи з дому. Його вам надішлють поштою. Переглянути каталог і дізнатися деталі можна за посиланням https://agrolife.ua/.

Подбайте про ґрунт

Перед тим, як ми розкажемо перелік овочів, які варто посадити, скористайтеся кількома нашими порадами:

  • Подбайте про ґрунт. Пухкий ґрунт, насичений поживними речовинами, запорука гарного врожаю. Якщо ви заздалегідь приготували компост, то посипте ним ділянку, де будете сіяти насіння.
  • Уважно прочитайте напис на упаковці насіння. «Днів до зрілості» — це ключова фраза, на яку потрібно звернути увагу. Порахуйте назад від дати заморозків у вашому регіоні восени, щоб побачити, чи матимуть ваші рослини можливість вирости до того, як температура почне знижуватися.
  • Довжина дня. У вересні та жовтні дні стають коротшими, тому ріст рослин сповільнюється. Важливо врахувати це, коли ви вибираєте час посіву осінніх культур, і бажано ще додати 7-10 днів  «до зрілості», зазначених на упаковках насіння. Наприклад, якщо ріпі потрібно 40 днів, щоб вирости, то восени це займе близько 50 днів.
  • Доглядайте за насінням. Намагайтеся підтримувати постійну вологість на ділянці, де щойно висіяне насіння. За потреби підливайте грядку, але уникайте глибокого поливу, щоб не нашкодити врожаю.

Перелік овочів, які зародять до зими

Наприкінці серпня і перша половина  вересня ще сприятливий час для посіву насіння овочів, які мають короткий період вегетації. Серед них:

Пізні сорти салату. Перші паростки проростуть протягом тижня, а через кілька тижнів їх можна буде зрізати. 

Цибуля. Її можна вирощувати практично скрізь, і вона віддає перевагу прохолодному початку сезону. 

Редис. Він швидко росте і любить прохолодну погоду. А врожай можна збирати уже через двадцять днів. 

Шпинат. Це культура стійка до приморозків. Висаджуючи шпинат наприкінці літа, шукайте ділянку з сонячною або легкою тінню. Його можна збирати вже через 2-3 тижні після посіву.

Рукола. Її можна назвати королевою серед зелені, вона має оригінальний смак. Рукола росте за температури 14-18 градусів тепла, їй не страшні нічні заморозки і цілком підходить короткий світловий день. Тому для осінньої посадки ця рослина просто ідеальна. Однак, памʼятайте: потрібно добре поливати руколу, інакше вона почне гірчити. Через 25-30 днів руколу можна зрізати.

Ріпа. Вона є однією з найменш вибагливих рослин у цьому списку, коли справа стосується температурних умов, і її можна висаджувати протягом усього вегетаційного періоду.

До речі, у вересні висівають озимі овочі.  Зокрема, це морква, часник, цибуля-сіянка і коренева петрушка. Значною перевагою озимого посіву є те, що це заощадить час, загартує насіння і дасть достатньо вологи для проростання навесні. Окрім того, саджаючи озимину, очікуйте швидкого врожаю навесні.


Залишити коментар