Пн. 29 Квітня 2024

“Малинові” проблеми: ціни на ягоду обвалилися

Сезон малини літніх сортів плодоношення перетнув свій екватор. Урожайність непогана, утім, через дощі є питання щодо якості продукції. Про це розповів голова Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

– Проблема в тому, що малина, зібрана після дощу, придатна лише для переробки. А з переробкою виникли очікувані проблеми. Ціна на заморожену малину провалилася. Якщо минулого року кілограм замороженої малини коштував 100 гривень, то нині – 20-25 гривень, тобто спостерігаємо падіння ціни в 4-5 разів, – зазначив Тарас Баштанник.

Окрім того, він додав, що в ситуації з малиною спостерігається відчутне перевиробництво, яке з великою часткою ймовірності триватиме і наступного сезону:

– Ціна на рівні 20-25 гривень за кілограм малини не покриває навіть витрати на її вирощування. Іншими словами, малина цього сезону для виробників збиткова, – додав він.

Водночас ринок свіжої літньої малини не такий великий, як ринок суниці. Малини традиційно споживають менше, зокрема через те, що в період її плодоношення достигають інші фрукти, тож споживачі мають більший вибір.

– На свіжому ринку гуртова ціна кілограма малини цього сезону трималася на рівні 50-55 гривень за кілограм. Це вдвічі більше, ніж ціна ягоди для переробки, однак з урахуванням додаткових витрат, логістики, тари тощо така ціна дасть змогу виробникам вийти на рівень беззбитковості, але навряд чи дозволить заробити, – вважає Тарас Баштанник.

За його думку, збут ремонтантних сортів, які почнуть плодоносити за кілька тижнів, буде ще складнішим: покупці в цей час мають ще ширший вибір сезонних фруктів та овочів і вже не такі голодні на свіжі вітаміни. Окрім того, площі під літніми сортами малини становлять лише 30% у загальній структурі, тоді як решта 70% зайняті ремонтантними сортами.

– Ремонтантні сорти більше підходить для заморожування, однак навряд чи це допоможе фермерам домовитися за вищу ціну з переробниками, – прогнозує фахівець.


Залишити коментар