Бізнес-бум: зареєстрована рекордна кількість підприємців за останні три роки

Підприємець з міста Ладижина, що на Вінниччині Вадим Марченко давно мріяв започаткувати своє виробництво корисних снеків під назвою Sweet snacks. Це сушені овочі, фрукти та ягоди, в яких завдяки спеціальній технології, зберігається 95% вітамінів. Чоловік наважився подати свою бізнес-ідею на конкурс «Роби своє» від Благодійного фонду «МХП-Громаді» – й виграв грант на відкриття цієї справи. Тож тепер зареєстрував ФОП й займається питаннями запуску свого проєкту.

Тільки в межах цього конкурсу для підприємців у малих містах та селах – цьогоріч 80 українців отримали до 100 тис. грн на власну справу. І з-поміж переможців 41% вперше відкрили ФОПи, тобто зареєструвалися як фізичні особи-підприємці.

Організатори конкурсу розповідають, що підтримали проєктів на загальну суму понад 7,4 млн грн. Всього було отримано 615 заявок від малих підприємців з усієї країни. Зокрема, найбільше бізнес-ідеї подавали в Київській (22%), Черкаській (12%), Дніпропетровській (11%), Вінницькій (9%) та Львівській (9%) областях. Найгірші показники реєстрації — у тих регіонах, які повністю або частково окуповані та на території яких наразі відбуваються бойові дії.

«З кожним роком конкурс «Роби своє» збільшує підприємницьку активність та стимулює розвиток малого бізнесу в Україні, створюючи екосистеми успішних підприємців у невеликих громадах. Насправді проєкти-переможці отримують не тільки фінансову підтримку, але й кваліфіковану експертизу, що допомагає розвинути потенціал своєї справи та створити нові робочі місця, сприяючи економічному розвитку та підвищенню рівня життя у своїй громаді», – розповідає Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду «МХП-Громаді».

Найбільше поданих проєктів стосуються продовольчої безпеки – 38%. На другому місці побутові послуги – 27%. Трійку лідерів замикали заявки, пов’язані з крафтовим виробництвом – 13%. Організатори наголошують: попри війну виробництво, як продуктів, так і інших товарів, продовжує розвиватися.

«Зараз для відновлення громад важливо – або чинному бізнесу якомога швидше відновити свої потужності, або ж створення нових підприємств. Основним пріоритетом є забезпечення українців необхідними  продовольчими продуктами та створення нових робочих місць. Тобто бізнеси мають працювати на відновлення й розвиток громад», – розповідає Володимир Панченко, керівник національних проєктів “МХП-Громаді”.

Тенденцію до росту в Україні підприємців-початківців підтверджують й офіційні державні дані, оприлюднені (https://opendatabot.ua/analytics/fop-record-2023) ресурсом Опендатабот. Зокрема, найбільше нових ФОПів було створено у червні — більш ніж 31 тисяча. Це найбільший показник не лише за період повномасштабного вторгнення, а й за останні три роки. Для прикладу, востаннє понад 30 000 нових підприємців було зареєстровано у червні та липні 2020 року.

У підсумку, за перше півріччя 2023 року засновано майже 134 тис. нових бізнесів – це майже 70% від загальної кількості зареєстрованих ФОПів за весь 2022 рік. Й більшість “новоспечених” підприємців займаються роздрібною торгівлею.

Тож після важкого періоду на початку війни, українці знаходять сміливість відкривати власні справи. А це свідчить про відновлення та поступовий розвиток бізнес-сектору в країні. Нові підприємства допомагають підтримувати зайнятість та роблять свій внесок в економічний розвиток України.


Залишити коментар