Експерти спрогнозували ціни на овочі на фрукти

Спеціалісти ННЦ “Інститут аграрної економіки” Національної академії аграрних наук України дали прогноз щодо цін на овочі і фрукти влітку.

Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку інституту Інна Сало у коментарі 24 Каналу розповіла, що вартість імпортованих плодових залишатиметься досить високою. Відтак ціна на апельсини очікується до 60 гривень за кілограм, лимони – до 65 гривень, а банани – до 50 гривень.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, ціна на кавуни становитиме в середньому близько 30 гривень. А на решту плодових у пік масового урожаю ціна буде в діапазоні:

  • на чорну смородину 70 – 80 гривень за кілограм,
  • на малину – 80 – 90 гривень,
  • на кінець літа ціни на яблука очікуються до 20 гривень.

“Яблука коштуватимуть нижче наприкінці літа у 2,4 раза. Адже нинішня ціна становить ще 47,4 гривні. Ціни на овочі борщового набору теж можуть знизитися”, – зазначила Інна Сало.

Прогнозується, що ціни будуть становити:

  • капуста білокачанна – до 13 гривень за кілограм,
  • буряк – до 15 гривень,
  • цибуля ріпчаста та морква – до 30 гривень,
  • картопля – до 13 гривень.

Науковиця Світлана Пашко пояснює, що через прихід на ринок яєчної продукції приватних господарств у весняно-літній період спостерігається зниження ціни.

“Утім сьогодні не можна категорично стверджувати, що ціна на яйця продовжує стабільно падати, адже у червні темп падіння набагато менший, ніж в минулі місяці. Правильніше сказати, що ціна потроху завмирає”, – зауважила старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку.

За даними Державної служби статистики, споживча ціна на яйця у червні перевищила минулорічні показники за відповідний період – 22,72 – 24,70 гривні за десяток – в 1,7 раза і становила в середньому по Україні 42,39 гривні за десяток. Це на 4,74% нижче, ніж у травні цього року.

Ціни на газ зміняться


Залишити коментар