Смородиновий бізнес: вигода і ризики

Навіть за непростого сьогодення вирощування смородини може стати прибутковим бізнесом. Однак лише за умови, якщо ягідівники від самого початку враховуватимуть всі аспекти підготовки до висаджування та подальшого догляду за культурою.

Попри те, що цю культуру вирощують практично на всій території України, свого часу фахівці Інституту садівництва НААН на підставі аналізу ґрунтово-кліматичних умов визначили оптимальні регіони для вирощування смородини чорної.

Для цієї культури оптимальною є територія Чернігівщини, Київщини, Сумщини, Житомирщини, північні частини Черкащини і Вінниччини, а також західні регіони – Волинська, Рівненська, Тернопільська та Львівська області, окрім Закарпаття. Якщо проаналізувати розташування площ основних виробників цієї ягоди, то розміщені вони саме в перелічених областях. Тож закономірність зрозуміла: якщо дрібнотоварне виробництво смородини поширене практично по всій Україні, окрім півдня і сходу, то великі виробники працюють у вказаних оптимальних регіонах, пише Ягідник.

Аналізуючи прибутковість смородинового бізнесу, варто зауважити, що у вирощуванні цієї культури наявна певна циклічність. Зі зростанням площ насаджень і, відповідно, пропозиції на внутрішньому ринку, ціни на ягоду поступово знижуються. Як наслідок, це спонукає частину несистемних виробників відмовлятися від вирощування смородини. Відтак плантації поступово зменшуються, виробництво падає, і ціни на ринку знову починають зростати. Тому площі насаджень корелюють із кон’юнктурою ринку. Такий цикл – від пікових цін і найменшої загальної площі до низьких цін та найбільшої площі і знову до високих цін зі зменшенням насаджень – триває близько 10 років.

В Україні насадження смородини в господарствах усіх форм власності протягом вищезгаданого циклу варіюються в межах 4–6 тисяч гектарів, з яких промислові підприємства вирощують 1,5–3 тисячі га смородини. Динаміка ринку смородини в Україні безпосередньо залежить також від ситуації на світовому ринку і зокрема в Польщі, яка наразі є найбільшим підтвердженим виробником цієї культури у Європі.

Як свідчать дані Державної служби статистики, у 2022 році валовий збір смородини становив близько 26,7 тисяч тонн. На підприємствах було зібрано приблизно 16 тисяч тонн ягід. Середня багаторічна врожайність становила 5,5 тонн з гектара.


Залишити коментар