Пн. 29 Квітня 2024

На ринку може виникнути дефіцит меду

Через війну в Україні було знищено близько 30% медоносних територій та бджолиних роїв. Це призвело до зменшення виробництва меду в країні, що може спричинити зростання цін на мед. Окрім того, відсутність бджіл може призвести до появи на ринку підробок, повідомив у коментарі журналісту УНН представник галузі Андрій Горбонос.

“Час вже бити в набат, щодо бджільництва. Бо третина сільськогосподарського врожаю залежить від бджіл, а на сьогодні вже 30% медоносних територій знищено і недоступно для пасічництва. І ми таким чином втрачаємо від 20 до 40% потенційного плодоовочевого врожаю культур. Бо головна мета та призначення бджоли – це запилення культур, мед – це теж важливо, але, на мою думку, це на 2-му місці”, – повідомив Андрій Горбонос.

Він зазначив, що на сьогодні через втрату близько 30% медоносних територій іде й втрата бджолиних роїв. Через це у майбутньому може бути дефіцит плодоовочевих культур. Бо кількість запилення буде низькою, відповідно, і ціни будуть вищими на ці культури.

“У звʼязку з цим буде дорожчати мед. Тут спрацюють кілька факторів. Перше, це, звичайно, війна, бо меду буде менше, попит буде менше і доходів буде менше. Тому, щоб надолужити ці доходи, які були до війни, пасічники змушені будуть підвищувати ціну на мед”, – повідомив пасічник.

На ціноутворення буде впливати й соціально-економічна проблема, повʼязана з цінами на експорт.

“Ще до війни й зараз під час війни є експорт меду. З одного боку, це прекрасно, що ми входили у ТОП-5 експортерів меду по всьому світову, і наш мед високої якості дуже цінувався на будь-якому кондитерському виробництві будь-якої країни світу. Але свій мед ми продавали за кордон виключно як сировину, і великі трейдери купували за безцінь цей мед у пасічників”, – сказав Андрій Горбонос.

Він повідомив, що вартість солодкої речовини на звичайному “базарі” в 7 разів дорожча, ніж та вартість, за якою купували трейдери. Також, окрім підвищення цін, може виникнути дефіцит меду. Також на продукт бджолиного виробництва можуть вплинути й погодні умови. Проте вплив буде проявлятись тільки у часі, коли бджолярі будуть збирати солодку масу.


Залишити коментар