Пн. 29 Квітня 2024

Коли найкраще викопувати моркву

Морква ‒ одна з найневибагливіших овочевих культур. В Україні її вирощують ледь не на кожному городі. Але інколи важко зрозуміти, коли морква вже дозріла і її можна збирати. Про ознаки дозрівання моркви, правила її збирання та зберігання.

Час дозрівання моркви залежить від її сорту. Якщо посадили ранню моркву, то збирати врожай можна вже у липні, адже її період дозрівання складає максимум 90 днів. Середньостиглий сорт моркви можна збирати наприкінці серпня або на початку вересня. Вона дозріває упродовж 100-130 днів. А пізню моркву збирають через 150 днів – наприкінці вересня, пише Gazeta.ua.

Однак, ці терміни є приблизними, адже період дозрівання моркви залежить від багатьох чинників. Наприклад, від погоди. Впливає також регулярність поливу та підживлення.

Однією з ознак того, що морква вже дозріла, є сухе та пожовкле бадилля. Щоб переконатися, що морква готова до збирання, можна вирвати кілька коренеплодів та глянути на них. Стигла морква матиме насичений оранжевий колір. А якщо морква по всій довжині буде покрита маленькими корінцями, то це ознака того, що її час збирати.

Викопувати моркву важливо у суху погоду. Якщо на грядці легкий ґрунт, викопувати моркву не обов’язково, можна витягувати її руками. Якщо не виходить виривати, доведеться трохи підкопувати. При цьому від коренеплодів потрібно відступати приблизно на 10 см, щоб не пошкодити їх.

Після того, як моркву викопали, її потрібно залишити на сонці приблизно на дві години, щоб підсохла. Потім видаляють бадилля, для цього можна використати садові ножиці. Після цього моркву відправляють на зберігання в погріб.

Позбутися бурʼянів на городі допоможе оцет


Залишити коментар