Повернути землю: у державну власність надійде 214 гектарів

ФДМУ повертає у державну власність 214 гектарів землі на Київщині. Призначений Фондом ліквідатор оскаржує в суді незаконне відчуження 214 гектарів державних сільгоспземель та нерухомості загальною площею 7000 м² в Борисполі.

Ліквідатору вдалось розшукати втрачені активи та розпочати процедуру доведення незаконності їх відчуження. У квітні ініційовано кримінальне провадження щодо повернення землі у власність держави. В червні суд наклав арешт на 159 земельних ділянок, арешт ще 20 ділянок очікується після уточнення.

«Раніше ці землі належали ДП «Бориспільське» – колишньому військовому радгоспу. На момент передачі підприємства до сфери управління ФДМУ з’ясувалось, що підприємство в період з 2004 по 2013 позбавили всіх активів, зокрема, через створення боргів. Ця інформація стала відомою завдяки професійній роботі призначеного ліквідатора», – зазначає Віталій Жаріков, директор Департаменту відновлення платоспроможності та припинення діяльності підприємств ФДМУ.
Приклад з ДП «Бориспільське» показує ефективність залучення незалежних ліквідаторів для пошуку і повернення втрачених державних активів.

Одним з головних аспектів закону «Про особливості припинення державних підприємств», який ВР ухвалила у квітні, є перевірка історії кожного держпідприємства, переданого на ліквідацію. До кінця року ФДМУ планує через конкурс залучити щонайменше 100 професійних ліквідаторів, які будуть вести процедуру припинення приблизно 1 000 держпідприємств, зокрема, роботу з розшуку та повернення незаконно відчужених активів.


Залишити коментар