Найпопулярнішою ягодою у світі визнали полуницю

У 2022 році загальна вартість експорту свіжої полуниці становила 3,4 млрд дол., майже не змінившись у порівнянні з роком раніше. За попередньою інформацією Міжнародного торгового центру (ITC), кількісний обсяг експорту полуниці знову перевищив 1 млн т.

Торік найбільшими постачальниками цієї ягоди на світовий ринок були Іспанія,  Мексика і США . Ці три країни здійснюють понад 60 % продажів полуниці на глобальному ринку.

До переліку основних країн-експортерів також увійшли Греція, Нідерланди, Туреччина, Бельгія, Єгипет, Марокко, Польща. Україна не належить до лідерів глобального ринку (48-е місце), в 2022 році ми продали за кордон 210 т полуниці, цей обсяг закупила Польща.

В цілому глобальний ринок полуниці дещо призупинив нарощування обсягів торгівлі під час пандемії коронавірусу внаслідок запроваджених обмежень та зниження попиту з боку споживачів. Однак зараз ситуація стабілізувалась і даний сегмент продовжує розвиватись, що підтверджується високими показниками і сприятливою кон’юнктурою.

В Українській Асоціації Аграрного Експорту зазначають, що експорт української свіжої полуниці в останні роки має тенденцію до зниження, однак це компенсується збільшенням поставок за кордон цієї ягоди в замороженому вигляді, де обсяги є на порядок вищими – 4,6 тис. т у 2022 році.

 


Залишити коментар